Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bockbrännaren slipper fängelse – men måste betala 100 000 kronor till Gävle kommun

21-åringen som under rättegången helt plötsligt erkände att han tänt eld på Gävlebocken i fjol döms nu till villkorlig dom och dagsböter. Han ska även betala 101 594 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

Annons

Gävlebocken hann bara stå och njuta några timmar efter 50-årskalaset i fjol innan elden slöt sig omkring världskändisen. Vittnen hade dessförinnan sett en figur ta sig över inhägnaden på Slottstorget, kastat vätska mot bocken och tänt på – för att sedan fly från platsen.

I närheten av metallskelettet hittade polisen sedan en mössa som, genom DNA-matchning, kunde knytas till en 21-årig man från Sandviken. Efter att ha nekat rakt igenom hela utredningen erkände mannen plötsligt under rättegången, vilken han var sen till, för två veckor sedan.

RÄTTEGÅNGEN: Tappad mössa kopplar 21-åringen till bockbränningen – följ rättegången här

Efter att alltjämt ha nekat erkände 21-åringen bockbränningen under rättegången.

I sal sju berättade 21-åringen, som tidigare är dömd för misshandel, att han handlade impulsivt den där novemberkvällen.

– Jag chillade, drack öl och festade i Gävle. Och så tänkte jag bara att jag skulle göra en rolig grej. Tända på ett ben på bocken. Det var inte meningen att bränna ner hela. Jag tänkte bara bränna ner en ­liten del, som en rolig grej.

Men det gick, enligt honom själv, inte som han tänkt sig.

– Det gick jättefort. Det bara blossade upp. Inte alls som jag planerat, sade 21-åringen och berättade vidare att han skämdes för vad han ställt till med.

Åklagare Lars Göransson bad i sitt slutanförande att rätten skulle döma 21-åringen till tre månaders fängelse, men fick inte gehör.

"Grov skadegörelse är inte ett brott av sådan art som motiverar att påföljden bestäms till fängelse. Inte heller av annat skäl bör ett fängelsestraff dömas ut", skriver tingsrätten i domen och tar även 21-åringens ålder i beaktande.

Mannen döms nu därför till villkorlig dom och totalt 3 000 kronor i dagsböter för grov skadegörelse. Han ska även till Gävle kommun betala 101 594 kronor i skadestånd.

LÄS MER: Misstänkte bockbrännaren har förhörts – nekar till brott

Mössan som 21-åringen tappade i flykten – och som sedan kunde knyta honom till platsen.

I november 2016 dömdes en 26-årig man, den första bockbrännaren att ställas inför rätta på 15 år, till villkorlig dom för grov skadegörelse och fick betala 80 256 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

MER OM BOCKEN:

Nu har amerikanen Craig Turansky besökt lillbocken på Slottstorget: "Glad att den har klarat sig"

Vakten gick på toaletten – då slog bockbrännaren till

Bocken byggs inte upp igen – lillbocken får hoppa in och vikariera

Se när bocken brinner – timmar efter invigningen

Misstänkt bockbrännare cyklade förbi polishuset under flykten: "Lite våghalsigt"

Bocken brann bara timmar efter invigningen – Arbetarbladet sände live från Slottstorget

Vittne jagade bockbrännaren: "Vakterna gjorde ingenting"

Hon larmade SOS: "Skulle passa på att titta på bocken innan den brinner – och så brinner den"

Gävlebockens talesperson: "Det är svårt att ta in vad som hänt"

Mer läsning

Annons