Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Allt föll på plats i Harkskär – Kerstin bytte från en slottsbostad på 160 kvadrat till kompakt tvåa i ett gårdshus

Hon hade redan skrivit kontrakt på en lägenhet i stan, men kunde inte låta bli att åka och titta. Nu har hon flyttat från slottsbostaden i Örbyhus till en kompakt tvåa i Harkskär. Kerstin Klockerman tycker om att kombinera detaljer och material.
– Till och med diskborsten och trasan har jag stajlat nu när ni skulle komma, skrattar hon.

Annons

Allt föll på plats när Kerstin Klockerman kom till Harkskär.

Hon har alltid tyckt om att göra installationer. Att kombinera detaljer och material med möbler och konst. När barnen var små var fredagarna heliga. Det blev en tradition att planera maten, lägga på fin duk, hälla upp godis i skål och som pricken över i tända massor med ljus. Som de gick runt och tände tillsammans.

– När jag försökte duka i köket en gång bröt en av döttrarna ihop, minns Kerstin.

Hon tror att det kommer hemifrån. Hennes mamma var duktig på inredning, sydde och broderade jämt och hennes pappa skrev dikter. Det var alltid genomtänkt ordnat i hemmet. När det kom nya gardiner byttes även andra textilier ut. Hon tyckte om att det fanns en omsorg.

I dag har Kerstin Klockerman inga gardiner alls. Hon vill inte stänga ute den sköna miljön som hon har fått inpå knuten. Genom höga fönster ser hon rakt ut i naturen, just nu väntar jasminbuskarna på att spricka ut.

Hon flyttade in i slutet av mars. Från en slottsbostad i Örbyhus med punschveranda och ateljé på 160 kvadrat till en kompakt tvåa på 50 kvadrat i Harkskär. Hon tror aldrig att hon har trivts bättre.

– När jag skilde mig ville jag flytta tillbaka till Gävle där jag har mina barn och barnbarn. Egentligen ville jag inte bo mitt i stan men jag hade redan skrivit på ett kontrakt när gårdshuset i Harkskär dök upp. Först tänkte jag att det var för sent.

Men hon kunde inte låta bli att åka dit och titta och på plats beklagade hon att hon redan hade fått en annan lägenhet. ”Hon kommer tillbaka,” tänkte hyresvärden för sig själv. Och mycket riktigt, Kerstin kunde inte sluta tänka på gårdshuset. Till sist bestämde hon sig för att betala dubbla hyror, men hon hade tur och det kom snabbt en ny hyresgäst till lägenheten.

Läs också: Farfars hus blev en riktig retrodröm

Gårdshuset ligger mot skogen, bara ett stenkast från havet. Dofterna är det första som omfamnar en besökare. Vi hälsas välkomna av en prydnadstupp, ljuslyktor, och en groda i en miniatyrstol som sitter och vinkar. Utanför finns en uteplats med sittmöbler och odlingslådor.

Vi kommer rakt in i ett kompakt kök och det är redan fullt möblerat. En gammal Kronblom-soffa, kristallkrona och ett pelarbord. Hon hade inga möbler när hon flyttade hit, men hon tyckte om det som fanns i köket.

– ”De där står det Kerstin på”, sa jag och fick gärna ha möblerna kvar. Jag har fått mycket grejer av vänner och bekanta, detär inte klokt hur bra det blev.

Ljusstakar på en bricka, nycklar och Kerstins målning på väggen.

Bakom kökssoffan hänger en blå väv som en väninna har gjort. Vardagsrummet är ombonat med konst, fotografier, ljusstakar på en silverbricka och gamla nycklar ovanför. Mot väggen står en blå soffa, den fick hon också av en vän som ville byta.

– Ibland när jag sitter i soffan får jag nypa mig i armen. Jag tänker ofta att ”bor jag verkligen här?”

Kylskåpet har hon gömt bakom dörren i sovrummet. Där inne ryms även dubbelsäng, arbetsbord och en lekhörna till barnbarnen. På förra stället hade hon en stor ateljé, nu tänker hon skapa i sovrummet. Hon har redan varit runt till sina nya grannar och delat ut lappar. Om det skulle vara någon som behöver en tavla.

År 1976 anmälde hon sig till en kurs i oljemålning hos Ulla Helenius-Reit. Hon blev kvar i sju terminer och när hon skulle rama in några av sina verk hos Profilen frågade ägaren om hon hade målat dem själv. Han ville hänga tavlorna i butiken. Sedan dess har hon fortsatt att sälja i olika sammanhang, på marknader och under påsken.

Vid 35 skolade hon om sig till förskollärare och trivs fortfarande mycket bra. Nu har hon planer på att göra i ordning en ateljé till barnen på förskolan. Hon har fått nytt jobb på Linvägen i Valbo och är förvånad över hurallt har fallit på plats.

Läs också: Fotbollsstjärnan har hittat hem till kärleken – Jonas Lantto och Cecilia Belin

Trots att hennes egna barn var stora hade hon börjat längta efter dem. De välkomnade att hon skulle flytta hem. ”Du är väldigt speciell för oss mamma. Vi är så glada över att få ha dig nära igen,” skrev de så att hon blev rörd. Hon kom vid årsskiftet och de första två månaderna bodde hon hemma hos dem.

Hon gillar att gå på loppisar och marknader och leta efter fina saker. Symaskinen och cykeln i miniatyr köpte hon i Spanien. Kakformarna i glasburken fick hon för en krona styck. Hon brukar tänka ”Vad kan man ha den där till?” Försöka hitta olika användningsområden.

– Man blir lite nörd. Jag såg ett brödpaket i mataffären som skulle passa på luffarslöjdskroken i köket. Till och med diskborsten och trasan har jag stajlat nu när ni skulle komma, skrattar hon.

Vi går ut för att se på uteplatsen. Där står det fina spegeldörrar som hon funderar på att montera mot fasaden. Fåglarna kvittrar och hyresvärden Annelie Edén kommer ut för att hälsa.

– Kom, nu vill jag visa er havet och den allmänna badbryggan, säger hon.

Kerstins hyresvärd Annelie Edén vill visa den allmänna badbryggan.

Fakta/Kerstin Klockerman

Familj: Tre döttrar och två barnbarn

Bor: Gårdshus på 50 kvadrat i Harkskär, har nyss flyttat tillbaka efter tio år i Örbyhus

Stil: Ombonat och trivsamt med mixade möbler, det mesta äråterbruk, loppisprylar, marknadsfynd, ljusstakar och konst.

Gör: Förskollärare och konstnär

Specialitet: Göra fina installationer i hemmet

En tupp i plåt med strykjärn och ljus.

Höga fönster släpper in naturen utanför.

Husgeråd i rostfritt på väggen.

Kakformar för en krona styck och husmoderns bibel från 1955.

Sovrum, ateljé och lekhörna i samma rum.

Hon tycker om att göra små installationer.

Tupp och groda hälsar välkommen.

Badbrygggan i Harkskär. Här brukar jag simma rakt ut, säger Annelie.

Allt föll på plats när Kerstin Klockerman kom till Harkskär.

Läs också: Lekfullt och djur hemma hos Emelie och Viktor: "Det är mysigt att ha någon hemma, särskilt om man blir sjuk"

Linnea stortrivs i huset vid Storsjön som är flyttat från en annan plats – "Jag har redan hunnit göra om flera gånger"

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!