Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarna utökar sina tjänster och blir bank

Handla nu – betala senare har sedan starten varit Klarnas koncept. Sedan en tid tillbaka har dock målet varit att utöka verksamheten och röra sig mot banksektorn. Efter nära två års väntan är nu licensen i hamn.

Annons

Den svenska betaltjänsten Klarna har beviljats banklicens av Finansinspektionen (FI). Bolaget vill utmana de traditionella bankerna och vara med och omforma banksektorn. Hur det irländska lågprisbolaget Ryanair har påverkat flygbranschen nämns som en inspirationskälla.

”Nya regleringar erbjuder de rätta förutsättningarna för förstörelsen av industrin men det behövs en Ryanair som träder fram. Vi vill vara den spelaren”, säger Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd till Financial Times, skriver Di Digital.

Efter 20 månader har Klarna nu fått sin betallicens. Bolagets koncept är tänkt att utökas och erbjuda kunderna bland annat bankkort och lönekonton runtom i Europa. Dessutom tittar man på att i framtiden ta sig in på den amerikanska marknaden.

"Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker. Det här är ett naturligt nästa steg för Klarna. Vi har redan varit reglerade som en bank, men nu kan vi ta del av möjligheterna och bland annat vidga vår produktportfölj", säger Aoife Houlihan, presstalesperson på Klarna till Di Digital, och fortsätter:

”De traditionella bankerna rör sig långsamt. Vi har den mest moderna teknologiska plattformen och är produktdrivna och kundorienterade.”

I Europa har Klarna omkring 60 miljoner användare. I samband med en investering 2015 värderades bolaget till 20 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons