Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både trångt och rörigt i thaimatsvagnarna

I Gävle står alla thaivagnar på privat mark. Men det är livsmedelshandläggarna som kontrollerar kvalitén på maten som serveras.

– Det kan vara både trångt och rörigt i thaivagnarna, säger livsmedelsinspektör Carin Gustavsson.

Annons

Hur det står till i köket kontrolleras av livsmedelsinspektörerna på bygg och miljö.

– Allt ska vara färdigskuret och klart när det kommer till vagnen. Det ska läggas direkt i woken så att värmen tar bort eventuella bakterier, säger livsmedelsinspektör Carin Gustavsson.

Alla thaivagnar måste ha en så kallad bakgrundslokal. Ett godkänt kök där maten förbereds.

– Eller så köper man in allt helfabrikat från en grossist.

I de trånga thaivagnarna på bara några kvadratmeter får man inte ens skära grönsaker.

– Det är trånga lokaler och förbjudet att förbereda mat på samma bänk som verktyg diskas, säger Carin Gustavsson.

Ungefär en gång i året är det tillsyn vid thaivagnarna, oftare om det är ägarbyte.

– Det blir mer ”kladd” än i en korvvagn. Det beror på att det är flera steg och verktyg när man lagar thaimat som riskokare, wok och fritös. Då gäller det att hålla koll på grejerna annars blir det rörigt.

De thaivagnar som i dag finns i Gävle står inte på kommunens mark, utan på privat mark. Då har ett avtals slutits mellan fastighetsägaren och de som vill driva en thaivagn.

Men inom kort ska en thaivagn komma till Rådhustorget.

Mer läsning

Annons