Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda – en hårresande entreprenör med två liv

/
  • Hårkollektivet. Linda trivs alltför bra med sina kollegor för att kunna lämna Stockholm helt för Gävle. Varannan vecka blir bra, tror hon.

Linda Blomqvist, frisör, lever ett dubbelliv där allt hänger på håret.

Ena veckan bor hon med man, barn och höns på en stor gård i Stråtjära, för att nästa vecka traska hem till lyan på söder i Stockholm.

Annons

– Jag är född där, och har oerhört svårt att lämna Stockholm. Min största kundkrets finns där, och kanske en bit av mitt hjärta, tillstår Linda Blomqvist.

Dock har hon sedan många år en etablerad relation till Gästrikland och Hälsingland; först kollektivt boende i Stråtjära. Maken Jacob var tidigare aktiv i Cirkus Cirkör, cirkuslärare på Vasaskolan i Gävle, och numera delaktig i festmetropolen Maxim i Gävle.

– När vi hittade drömhuset i Stråtjära med möjligheter till cirkusträning och uppvisningar, dessutom frisörlokal för mig, så bestämde vi oss direkt, berättar Linda. Vi bytte det gemensamma boendet mot ett eget hus.

Men, vi tar ett steg tillbaka:

Som nyutbildad frisör i början av 90-talet, och som elev på en av Stockholms trendigaste salonger, flyttade Linda snart till London.

– Där bodde jag och jobbade som frisör i Soho. Det var partyliv och värsta pulsen i gaykvarteren där jag verkade, berättar Linda.

Det var en intressant tillvaro, och Linda kom att börja arbeta för clubwaredesignern Daniel Pool.

– Han var stoooor, och vi reste tillsammans till Italien och andra stora metropoler, berättar Linda.

Så småningom återvände hon hem, men ville inte bli en av många frisörer som hyrde en stol i någon anonym salong i Stockholm.

– Jag ville påverka min egen situation för att jobba med crazy colours, dreads, extensions och allt det jag lärt mig i London, säger Linda.

Den första salongen skapades 1998 på söder i Stockholm; Extend.

– Först var det bara jag, sedan en till, efter två år var vi sju stycken med samma inställning till hårstyling, säger Linda. Vi är inte ett gäng där man hyr en stol, vi är snarare ett hårkollektiv, förklarar hon.

– Extensions ökade explosionsartat, plötsligt var det inte bara Boy George som hade löshår. 2000-talet visade att både Britney Spears och Paris Hilton hade extensions, dåliga sådana dessutom.

– Plötsligt var det okej att fejka. Det var inget fel att visa att man hade löshår. Och där kom jag in i perfekt tid med Extend, förklarar Linda.

– Jag är en grym klippfrisör, vill helst klippa och forma frisyrer, färga och ta fram det bästa hos var och en, men det är bara att acceptera, extensions har kommit för att stanna, säger hon.

Under några år bodde Jacob, Linda, lilla Leo och en varghund i en etta i Stockholm. Därför kändes huset i Stråtjära jättelikt när de flyttade dit. Så småningom föddes Lilja, och det var perfekt att kunna ha salong hemma i huset varannan vecka, för att i nästa bo på söder.

I dagarna har Linda etablerat ännu en Extend-salong; nu i Gävle.

– Gävle är en jättefin stad. Pendlingsavståndet till Stråtjära är perfekt, och kundunderlaget är bra eftersom många är väldigt medvetna här, menar Linda.

Hon stressade inte för att hitta en lokal, men när det rosa gymmet Kom i Form startade hittade Linda en lokal på övre planet som passade perfekt.

– Kombinationen med friskvård, träning och hår är kanon. Dessutom finns alltid arbetskamrater här, vi hjälps åt med mycket, förklarar Linda.

Måleri och inredning fixade hon själv. En mangamålning som alltid varit med i hennes salong har nu flyttat till Gävle.

– När den är med, då känner jag mig hemma, menar hon. Annars är det knallrosa väggar, fågeltapet och lotusblommor kring speglarna. Och svartvitrutigt golv. Att skapa sin egen arbetsmiljö är viktigt för Linda, och hon arbetar enbart efter tidsbokningar.

Hon blygs inte för att hävda sin kunskap, hon vet vad hon kan.

– Kunden som kommer till mig kan vara trygg, jag kan hår. Kanske jag är den dyraste frisören med Gävlemått mätt, men jag är också den bästa. Jag håller mig till riktpriserna, men jag klipper hellre en kund per timme än sänker priset för att hinna med två, som många frisörer gör, förklarar hon.

Linda jobbar mycket med Svensk Film, fixar förlängningar och färgar skådisarna inför rollerna. Ibland är det stora produktioner, ibland mindre. Många av Extends stammisar kommer från filmbolagen. Regina Lund, Susanne Reuter, Lia Boysen, Maria Lundqvist och Petra Nielsen är några av dem som Linda kommer på.

Vintagefrisyrer, gärna läggningar och styling med inspiration från förr, clipslockar och fönvågor, telefonsladdspermanent, dreads, extensions och grymma färgningar till mangainspirerade japanfolk är sådant hon gärna jobbar med.

– Gävle blir en härlig breddning. Redan nu har kunder börjat boka tider, dessutom har jag många ur min gamla kundkrets som gärna kommer hit de veckor jag är i Gävle, säger Linda Blomqvist.

Mer läsning

Annons