Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen ska fångas på Hille IP

/
  • Gunnar Lindbom sken i kapp med solen när solfångarna på klubbstugan invigdes.

Hille IF har satt upp solfångare på taket på klubbstugan. Genom att värma vatten med solenergi ska de spara 12 000 kronor om året. Samtidigt hoppas de bli ett föredöme inom idrottsvärlden.

Annons

I strålande solsken invigde Hille IF på onsdagen sin nya solenergianläggning. Med hjälp av solfångare på taket ska de värma vattnet som används i klubbstugan.

– Vi vill vara ett föredöme när det gäller att sätta idrotten i ett större perspektiv, och inte bara spela fotboll, säger Gunnar Lindbom, ordförande för Hille IF.

Notan för solfångarna kommer att landa på lite mer än 190 000 kronor plus eget ideellt arbete. Men tack vare bidrag från Gästriklands idrottsförbund och Eon och Svenska fotbollsförbundets gemensamma energifond har Hille IF bara behövt gå in med lite mer än 40 000 kronor själva. Klubben räknar med att investeringen ska vara intjänad inom åtminstone sex-sju år, då solfångarna förväntas spara föreningen 12 000 kronor per år.

Det finns pengar att söka hos Gästriklands idrottsförbund för föreningar som vill göra något åt sin energianvändning, och Gävle Dala energikontor kan bidra med teknisk kompetens genom projektet Uthållig idrott.

Hille IP används bara under sommarhalvåret, och därmed var solfångarna det bästa sättet för klubben att få ner sina energikostnader.

– Det är optimalt för fotbollsföreningar just eftersom de har sommaranläggningar, säger Magnus Olander, projektledare för Uthållig idrott i Gävleborg och Dalarna.

Genom att ge ekonomiskt stöd och delvis täcka investeringskostnaden för solfångare eller andra energibesparande projekt, hoppas Gästriklands idrottsförbund hjälpa klubbarna att få en bättre långsiktig ekonomi.

– Vad är det man pratar om ute i föreningarna? Jo, det är ekonomin, och då tittar man på var man ska kunna spara, och då är det just energianvändningen, säger distriktsidrottschefen Ann-Gerd Bergdahl.

För Hille IF var bidragen avgörande för att kunna sätta upp solfångarna.

– Hade vi inte fått bidragen hade vi kanske aldrig kunnat genomföra det, säger Gunnar Lindbom.

Mer läsning

Annons