Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots kontroller - se upp för spår när du fikar, allergiker!

/
 • Zozan Batti på Coffeehouse by George är noga med att skydda allergivänliga produkter med glaskupor. De bakar inte glutenfritt och mjölkfritt samma dag som vanligt bröd för att minimera kontaminationen.  – Många allergiker är glada att det finns alternativ, säger hon.
 • Det vanligaste önskemålet från allergiker på Centralbageriet är nötfria bakverk. De har även äggfria, laktosfria och glutenfria alternativ.  – Vi följer livsmedelsreglerna och har pärmar med information om ingredienser i allt vi säljer. Dessutom kan vi alltid kolla med bagarna om någon har frågor, säger Anna Karlsson som här visar allergivänliga maränger – en favorit bland många gluten- och laktosintoleranta.
 • På Wayne’s Coffee på Söder finns alltid gluten- och laktosfria alternativ och ofta nötfria och äggfria alternativ också. Till latten kan man välja kokosmjölk, sojamjölk eller havremjölk förutom vanlig och laktosfri mjölk.  – Efterfrågan styr utbudet, det finns många fler alternativ nu eftersom fler och fler frågar efter det, säger Hatice Yilmaz.  Alla Wayne’s caféer har samma sortiment.
 • På Coffeeshop Java visar Jashar de mest populära allergivänliga kakorna. Snickerskakan är gluten- och laktosfri och dessutom vegansk, den vanliga biskvin är glutenfri och biskvin med grön kräm är även nötfri. FOTO: Jessika Nilsson
 • Lisette Nordgren på Konditori Lido Söder berättar att allt bakas i deras eget bageri vilket gör att de inte kan garantera att produkterna är helt fria från allergena ämnen. De har en diger lista med ett 20-tal alternativ oavsett vilken allergi det gäller. Dessutom går det bra att specialbeställa till exempel tårtor utifrån egna önskemål.
 • Fatih Cetinkaya på Coffee Lounge i Flanör-gallerian förstår att det är svårt för allergiker att lita på andra.  – Vi har många alternativ, men om någon är jättekänslig brukar vi säga nej och bjuda på te eller juice i stället eftersom vi inte kan garantera att det inte finns spår av till exempel gluten. Det är tråkigt att inte kunna erbjuda alla någonting, men vi vill inte chansa, säger han.
 • I pärmen vid kassan kan man läsa om gluten- och laktosfria alternativ på Hela Café i Gallerian Nian.  – Vi kan alltid dubbelkolla på förpackningarna om någon har några frågor, säger Madeleine Johansson.  Här är laktosfri mjölk till latten det vanligaste önskemålet.
 • På Café Pazzo har man många allergivänliga alternativ på lunchmenyn, till exempel glutenfri pizza. Efterfrågan på gluten- och laktosfria bakverk var inte var så stor så där är utbudet lite mindre. – Men det ska absolut alltid finnas alternativ, säger Loujain Al-Soboh.
 • Susanne Sohl visar en glutenfri favorit, biskvier. På Bodins bageri har de gluten- och laktosfritt kaffebröd och matbröd.  – Det som efterfrågas mest är gluten- och mjölkfritt. Vi har mycket mjölkfritt matbröd men det är svårare att hitta alternativ som blir lika bra som originalet när man bakar kaffebröd, säger hon.  Personalen är välutbildad och använder inte samma maskiner som till den andra bakningen när de bakar allergivänliga produkter, men eftersom allt bakas i samma bageri kan de inte erbjuda helt allergisäkra alternativ.

I december 2014 blev det lättare för allergiker att äta på restauranger och caféer. Då infördes nya regler som innebär att alla som säljer mat som inte är färdigförpackad måste kunna uppge om maten innehåller någon av de 14 ingredienserna på EU:s allergenlista. På listan finns bland annat spannmål som innehåller gluten, jordnötter och mjölk. Färdigförpackad mat måste ha innehållsförteckningar där de allergena ingredienserna tydligt markeras, till exempel genom fet stil eller stora bokstäver.

Annons

STORA TESTET: Läs om alla kaféer i Gävle i bildtexterna

Så länge man tål spår av allergenerna i maten och fikabrödet är det inga problem att hitta något allergivänligt gott till kaffet i Gävle. På alla caféer Mitt Gävle besökt kan personalen informera om innehållet i både kakor och bröd och det finns ofta mycket att välja på.

Patrik Gustavsson, tillförordnad miljöchef på Miljö- och hälsoskyddsavdelningen på Gävle kommun, berättar att de utför livsmedelskontroller på alla restauranger och caféer i kommunen.

– Det kan vara temperatur, personhygien eller att man säljer det man utger sig för att sälja, säger han.

De väljer ofta att kontrollera produkter som uppges vara allergivänliga. Patrik Gustavsson tycker att det är viktigt att alla förstår att det kan vara livsfarligt om en allergiker får i sig något han eller hon inte tål. Personalen ska kunna svara på frågor om innehåll och visa hur de hanterar allergikost, till exempel hur de separerar livsmedel. Om de säger att en pizza är glutenfri ska den också vara det. Utbudet av allergivänliga varor har ökat på Gävles restauranger och caféer och Patrik Gustavsson tror att det är en ökad efterfrågan som är den främsta anledningen. Han tycker att allergiker ska kräva den service de som konsumenter har rätt till.

-Ställ frågor till caféer och restauranger. Om man är väldigt känslig ska man vara säker på att man får det man beställer.

Mer läsning

Annons