Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga, fattiga män har alltid begått flest brott

/
  • FORSKNING. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, har tillsammans med tre andra forskare studerat orsakerna till att invandrare oftare misstänks för brott.

Gör invandrare fler brott än svenskar egentligen? Många påstår det.

Arbetarbladet har i del fem i serien om flyktingmottagningen tagit reda på om det stämmer.

Annons

Det är vanligare att invandrare misstänks för brott. Men varför?

Enligt den senaste forskningen beror det på skillnader i uppväxten.

– Om man jämför svenskar och invandrare som har växt upp under liknande förhållanden blir det inte så stora skillnader när det gäller brottsligheten, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Han har tillsammans med tre andra forskare vid universitetet genomfört en stor studie där de jämfört brottsligheten mellan grupper som lever under liknande socioekonomiska förhållanden.

När forskarna tar hänsyn till bland annat föräldrarnas utbildning, sysselsättning, inkomst och bostadssegregation försvinner mellan 50 och 80 procent av invandrarnas överrepresentation i den registrerade brottsligheten.

– Det är inte särskilt upphetsande eller förvånande. Socioekonomiska faktorer är oftast förklaringen bakom brottslighet, säger Jerzy Sarnecki.

Enligt honom har flest brott alltid begåtts av unga fattiga män – en grupp som många invandrare hör till i dag.

Men forskarna har inte i den här studien lyckats förklara hela skillnaden mellan svenskar och invandrare.

– Det kan till viss del bero på att invandrare diskrimineras inom rättsväsendet. Eller kulturella skillnader som är fallet när det gäller hedersvåld. Men det kan också bero på mätfel i studien.

Mer läsning

Annons