Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Veikko blev dödad av varg utanför Hofors

/

Under lördagen blev jämthunden Veikko dödad i Korsåreviret .

Enligt Jakt & Jägare var det en varg som attackerade den meriterade Pääskysen Veikko när hunden var ute på sök tillsammans med sin ägare.

Annons

LÄS ÄVEN: Vargen tog hunden – mitt framför ögonen på Elisabeth

Jämthunden Pääskysen Veikko har blivit utsedd till jaktchampion och slutat trea i Jämthundsklubbens mästerskap tidigare i år.

Det är tidningen Jakt & Jägare som rapporterar om dödsolyckan som skett i Korsåreviret, som sträcker sig från Hofors och Jädraås, västerut till Svärdsjö i Dalarna.

Attacken ska enligt uppgifter ha skett kring sjön Häglingen, ungefär 1,5 mil från Hofors, på gränsen till Dalarna.

LÄS ÄVEN: Kvinna såg varg bära runt på katt vid Norrsundets skola

Enligt Jakt & Jägare var tvåårige Veikko ute tillsammans med sin ägare Ulf Isaksson på ett sök när Veikko plötsligt blev stilla på sin GPS.

Ulf Isaksson var ute på efterjakt med två andra hundförare söder om Korså Bruk. Veikko som var en unghund som skulle tränas. Ulf Isaksson hade försett honom med två gps-sändare för säkerhets skull.

– Han hade haft ett drev och jag såg på skallindikatorn att han släppte älgen efter ett tag, säger han.

Veikko sökte sedan vidare och Ulf Isaksson reagerade efter att gps-indikatorn inte rört sig på 5 till 6 minuter. Helt stilla.

– Där började jag bli orolig. Enligt gps-en var han ungefär en kilometer från mig. Så det blev grusvägsrally dit, säger han.

LÄS ÄVEN: Grisarna jagade vargen

När Ulf Isaksson kom fram hittade han Veikko cirka 180 meter från en vändplan. Hunden var död och hade bitmärken och huggskador i huvudet och bakkroppen. Det tog 24 minuter från det att han sett att Veikko inte rörde sig till det att Ulf hittade honom. Skallindikatorn hade också givit utslag alldeles innan gps-en visade att Veikko inte rörde sig.

– Jag kände inte igen honom, men kunde konstatera att det verkligen var Veikko, säger han.

Han berättar att den första känslan var sorg, därefter både ilska och besvikelse.

– Det här är en livsstil för mig. Hundar och jakt är en del av mitt liv och Veikko var en familjemedlem, säger Ulf Isaksson.

Mer läsning

Annons