Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte om flyktingsituationen i Jädraås

/

Under onsdagen besökte Ockelbos kommunledning Folkets Hus i Jädraås, angående flyktingläget i området.
– Vi ville informera innan vi tar ett beslut, sade Lars Sjödin, kommunchef på Ockelbo kommun.

Annons

LÄS MER: Möte om flyktingsituationen i Jädraås

Ett hundratal besökare var på plats på Folkets hus i Jädraås på onsdagskvällen.

Förutom kommunchefen var också kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson och Tomas Lasson, enhetschef på arbetsmarknad och integrationsenheten, på plats.

Syftet med mötet var att informera invånarna i byn om flyktingläget i området och Christer Lundquist, ordförande för Jädraås byråd, inledde med att klarlägga hur han ville att tonläget skulle vara.

– Vi ska inte kasta skit och gå till motangrepp som i Valbo, sade han.

LÄS OCKSÅ: Valbo sportcentrum blir tillfälligt flyktingboende

Stämningen under mötet var också lugn, vilket enligt Lars Sjödin, berodde på att det var ett inte var ett informationsmöte baserat på ett redan taget beslut.

– VI tror att det blir bäst om vi först berättar om hur flyktingläget ser ut och sen tar eventuella beslut.

Tomas Lasson inledde med att redogöra för den generella flykting– och asylsituationen i närområdet, bland annat hur många som kommunen tar emot nu, och hur många de förväntas ta emot i framtiden.

Det har ryktats i att den nedlagda skolan i Jädraås ska bli ett HVB–hem för ensamkommande flyktingbarn, vilket många besökare var nyfikna på, huruvida det stämde eller ej.

– Just nu finns ingenting konkret där, men vi tittar med ljus och lykta på alla platser. Vi behöver fler HVB–hem, sade Lars Sjödin.

På mötet fick besökarna också veta att det ser ut att bli ett nytt hem för ungefär 16 ensamkommande barn i privat regi, dock inte i skolan.

– Vi fick ett mail i dag där ett företag berättat att de snart ska köra i gång här i Jädraås.

En av de som besökte Folkets hus var Jädraåsbon Bernt Andersson.

Fick du svar på de frågor du ville?

– Nja, kommunen kunde ju inte säga så mycket. Men det är jättebra att anordnade mötet och informerar oss hur det ser ut.

Lars Sjödin passade även på att skicka en passning av det hårdare slaget till hur integrationen sköts generellt i landet.

– Jag tycker det är jättebra att de får komma, men man hade kunnat sköta det på ett bättre sätt. Generellt är det en ganska orättvis fördelning, sade han.

LÄS OCKSÅ: Flyktingboendet öppnat på Stenebergsskolan

Mer läsning

Annons