Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vargvalpar födda i länet

I Tenskogsreviret i Ovanåker har årsvalpar kunnat konstateras, men även i Sjösvedenreviret i Ockelbo och Korsåreviret i Hofors är det sannolikt att det finns vargvalpar.

Annons

Länsstyrelsen har inte hundraprocentigt kunnat bekräfta att det är så, men man håller det för troligt eftersom det i båda reviren finns intakta vargpar i rätt ålder.

– Det har även kommit in observationer från allmänheten som tyder på att det fötts nya valpar här, säger Sofia Ageheim, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Även i Skrälldalenreviret i Ljusdals kommun bedömer Länsstyrelsen att det är sannolikt att det finns valpar.

Säkra bedömningar av vargarnas antal, utbredning och revirstorlek är dock möjliga att göra först efter vinterns spårningar.

– Det går inte att uttala sig om nu när det är sommarsäsong utan kommer att visa sig vid vinterspårningen på snö, säger Sofia Ageheim.

I övriga fyra vargrevir tror Länsstyrelsen inte att det fötts några nya valpar.

I Råhällan, strax söder om Ockelbo, och i Haveröreviret fälldes nämligen hanen under licensjakten i januari. I Galvenreviret tycks den genetiskt värdefulla hanen av okänd anledning vara ensam. I Homnareviret blev hanen ensam efter skyddsjakt i december 2010.

Mer läsning

Annons