Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjakten: "Vi är upp till 30 jägare"

/
  • Det närgångna vargparet har rört sig i Ockelbo, Åmot, Ulvsta och Bosågen, enligt Per Mellström på Jägarförbundet. Bilden är tagen på en annan ort.

– Vi blir upp till 30 jägare som deltar i skyddsjakten, säger Per Mellström, rovdjursansvarig vid Jägarförbundet Ockelbo.

Annons

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt av två vargar i Ockelbo och Åmot mellan 23 mars till 20 april.

Per Mellström bor själv i Ockelbo.

– Problemet började förra vintern med ett närgånget vargpar. Vargarna har befunnit sig i Ockelbo, Åmot, Ulvsta och Bosågen på jordbruksmark och trädgårdar. De har jagat rådjur, rävar och katter. En del vågar inte röra sig utomhus eller gå ut med hund på sina rutter när det blir mörkt längre. Än så länge har vargen inte gett sig på hund, men de blir mer närgångna.

Nu gäller det först att lokalisera vargparet och det är enklare att följa spåret om det snöar.

– Inriktningen är att vargparet ska skjutas, men det är inte ett krav från länsstyrelsen. Om paret skjuts kan vi bryta det här närgångna beteendet och se till att de inte får fler valpar. Det är klart att vargen ska få finnas. Men gränsen är nådd för det här vargparet nu. Jag är rädd för att vargen tappar respekten och rädslan för människor.

Det är enklast och säkrast om vargarna kan skjutas i skogen, enligt Per Mellström. Beroende på förhållanden kan det vara två till 30 jägare på plats.

– Det blir nederbörd i veckan. Nu är det bara hoppas att det blir kallt och snö också, säger han.

Två föreningar håller inte alls med och har utan resultat överklagat skyddsjakten. Föreningarna anser att jakten inte är nödvändig och att vargen förföljs.

Läs mer: Varg skjuten i Ockelbo

Vi utreder skyddsjakt på varg

Följ med när länsstyrelsen spårar varg

Mer läsning

Annons