Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar rev får i Jäderfors

Det är ungvargar från det så kallade Korså­reviret som rört sig i trakterna runt Jäderfors där flera får blivit rivna. Länsstyrelsen har nu identifierat vargarna genom att göra dna-analyser av spillningen. Hur resultatet påverkar eventuella kommande beslut om skyddsjakt är oklart.

Annons

Två fårbesättningar i Jäderfors och en i Åshammar blev i höstas angripna av varg. Sex får dödades direkt eller fick sådana svåra skador att djurägarnas tvingades ta beslut om avlivning.

Ett stort antal vargobservationer gjordes i anslutning till angreppen i de nordvästra delarna av Sandvikens kommun i trakterna av Jäderfors, Järbo och Åshammar.

Nu har länsstyrelsen identifierat vargarna som rört sig i området genom att kombinera dna-analyser av vargspillningen med de observationer som inrapporterats av privatpersoner.

– Vi har prioriterat det här området eftersom det funnits en oro hos de boende, säger rovdjurshandläggaren Sofia Ageheim.

Resultatet visar att de tre identifierade vargarna – två tikar och en hane – är avkommor från det så kallade Korsåreviret.

Hittills har det blivit avslag på de ansökningar som lämnats in om skyddsjakt från djurägare i Jäderfors. Hur den nya kunskapen påverkar eventuella kommande ärenden är oklart.

– Det går inte att säga det i dag. Det är viktigt att veta att de här vargarna inte ingår i gruppen som är genetiskt extra värdefulla. Det vill säga invandrade vargar från Finland eller Ryssland med gener som är extra skyddsvärda.

– Men annars är det samma kriterier som tidigare som gäller. Andra åtgärder måste provas innan det kan bli aktuellt med skyddsjakt. Exempelvis rovdjursavvisande stängsel runt tamdjuren, säger Sofia Ageheim.

Sedan i höstas har det inte förekommit några nya angrepp på tamdjur förutom att en hund blev attackerad i januari.

Mer läsning

Annons