Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle - en av Sveriges fulaste städer

Nyligen placerade sig Gävle på femte plats i en omröstning om Sveriges fulaste städer. Med tanke på vad som försiggår i stan sedan en tid tillbaka så blir man inte förvånad.

Annons

Här blandas och ges i en mängd olika stilar, och huller om buller. Den enhetliga estetik som präglat Gävle tidigare är borta, den får vi nu söka efter på gamla vykort och i olika Facebookgrupper, där entusiastiska medlemmar delar bilder och minnen. Ja, därför att Gävle har tidigare varit en ovanligt vackert anlagd stad, älskad av sina invånare. Men det var då.

Nu kan vad som helst hända, och det gör det. I den pågående rusten av Esplanaden och Rådhustorget kan man se intressanta exempel på vad som händer när det saknas en estetisk överblick. Här blandas och ges. Fula lampor och bänkar förväntas harmoniera med parkens 1800-talsfontäner och med Erik Grates Gudinna. Det skär sig så man blir mörkrädd. För att man inte ska rädas mörkret så har lamporna försetts med extra starkt ljus, så pass att det är lämpligast att blunda när man passerar om man inte vill skada ögonen.

Ja, just ja, sen ska vi inte heller gå in i parken därför att den är nyrustad och ska inte snöröjas...det går ju bra, det här! Men svanarna lyser så fint i ån, de elektrifierade av plast, och snart har varenda trädkrona i stan försetts med ljusgirlanger så att vi riktigt ska få känna på den mysiga stämningen! Och så fortsätter det ytliga prålet att ta över stan bit för bit.

Därunder nånstans vilar den stolta staden Gävle med sin unika historia  och skönhet. Men som sagt, den får vi söka efter på Facebook. Lycka till!

LS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons