Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniels ovanliga fynd på Iggön – en grindval: "Vi blev lite chockade"

Daniel Rosengren var ute på fågelskådning på Iggön med en kompis när de plötsligt fick se något helt annat än de väntat sig. Det kompisen först nästan trodde var ett grund visade sig vara en grindval.
– Vi blev lite chockade båda två, säger Daniel.

Annons
Den här grindvalen som strandat i Norge är förstås inte densamma som Daniel fick se i havet utanför Gävle, men de har samma karaktäristiska panna. Bild: Privat/ Cornelius Poppe, Scanpix NORGE

Det var i fredags som Daniel Rosengren och hans kompis Per Aspenberg befann sig ute på Iggön och plötsligt fick syn på något som guppade i vattnet.

– Men här ska det väl inte finnas något grund, sa kompisen som tyckte sig se en val och sedan fick det bekräftat av en ryggfena som plötsligt försvann under vattenytan.

I 45 minuter stod de sedan och tittade medan den dök efter föda. Valen var uppe vid ytan 20-30 sekunder och andades. När den sedan dök var den borta i upp till fem minuter.

– När en trut fångade något ur vattnet bredvid den och man fick lite perspektiv syntes hur stor den var. Grindvalar blir sex-sju meter.

Trots att Daniel är naturfotograf lyckades han inte fånga den på bild.

– Jag försökte inte ens, för den hade bara blivit en liten prick. Jag hade bara telefonen med mig, säger han.

Men att det var just en grindval gick inte att ta miste på. Dess höga panna är lätt att känna igen, inte minst för Daniel som också är biolog.

– Normalt sett finns inte grindvalar över huvud taget i Östersjön, På artportalen.se finns bara 17 rapporterade i Sverige under 2000-talet och alla har setts i Bohuslän.

Mer läsning

Annons