Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Nyman: När 200 kommer för att prata om Sandvikens centrum – då vet vi att vi träffat rätt

Artikel 19 av 19
#sandvikentycker
Visa alla artiklar

Annons

Helena Nyman

Nu tänker jag skryta. Det känns bra att göra det efter Arbetarbladets debattsatsning #sandvikentycker på torsdagskvällen då cirka 200 personer kom till Folkets Hus för att diskutera den fråga som utan tvekan intresserar flest Sandvikenbor just nu; Hur kan Sandvikens centrum bli mer levande?

200 är en utmärkt publiksiffra. Utöver det tittade över 700 personer på livesändningen på sajten i sina datorer, surfplattor eller mobiler under kvällen. Och ännu fler tittade dagen efter. Vi är mycket nöjda med att ha nått så många.

Det här visar tydligt att vi träffat rätt. De första kom en halvtimme före utsatt tid och bänkade sig nedanför scenen med kaffekoppen och mackan. De sista lämnade långt efter debattens slut för att ta chansen att diskutera med alla oss journalister som var på plats. Så brukar det vara när vi är ute och träffar läsare. Många har åsikter om det vi gör och pratar gärna om vad vi ska skriva om.

Vad är det då som gör den här centrum-frågan så engagerande?

Att se tomma skyltfönster i den egna stadskärnan känns i hjärtat. Då spelar det ingen roll var i landet man bor, samma sak gäller för Skutskärsbor som för Sandvikenbor. Den som lever i en kommun med problem riskerar själv att bli betraktad som en looser. Det är förstås ingen bild vi vill ha av oss själva. Förmodligen ingen bild vi känner igen oss i heller eftersom det är många som bor i mindre samhällen eller medelstora kommuner.

Allt runtomkring oss förändras hela tiden. Samhällen utvecklas åt olika håll. Vi lever, bor, jobbar och handlar enligt nya mönster. Det är en naturlig förändring. Vad som slår mig är att det här tenderar att märkas på stadens kärna, det är där det blir extra tydligt. Och det är en utveckling som kan vara svår att acceptera, en utveckling vi inte gärna vill se.

När Arbetarbladet nu sätter dagordningen och fokuserar på en aktuell lokal fråga är det ett sätt att vara delaktig i samhället. Det är så här vi vill jobba. Genom att utgöra navet i den lokala debatten har vi en unik möjlighet att leda det offentliga samtalet. Det är ju vi på lokaltidningen som kan höra och se vilka frågor som är heta just nu.

Historiskt sett har dagstidningen varit informationsbäraren varifrån den lokala läsaren fått den viktigaste uppdateringen. Så är det inte längre. Medievanorna har förändrats och konkurrensen har hårdnat. Vi är många som vill nå samma människor. Inte minst har sociala medier radikalt förändrat hur vi konsumerar nyheter.

Därför behöver vi etablerade medier hitta våra egna vägar att nå ut och vara angelägna. #sandvikentycker är ett bra exempel på det. Utgångspunkten är att lyfta det man pratar om, men viktigast av allt är att många får komma till tals. De som vanligtvis inte hörs ska också få en röst. Det är bara så en allsidig och engagerad debatt skapas.

De nära frågorna som påverkar människors vardag har alltid varit viktiga för Arbetarbladet. Men är nu viktigare än någonsin.

Har du som läsare ett samtalsämne på din ort som du vill göra oss uppmärksam på? Det vill jag i så fall gärna höra.

Alla artiklar i
#sandvikentycker
Annons