Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LISTAN: Arbetarbladets bästa, mest berörande och snackisarna under 2017

Annons

1. Granskningar och satsningar

Spritskandalen i Svenska kommunförsäkrings AB

På skattebetalarnas bekostnad festade man frisk i det kommunala försäkringsbolaget. Efter Arbetarbladets avslöjande sparkades vd:n Björn Ryd.

Arbetarbladets granskning av ett gränslöst supande på skattebetalarnas bekostnad är det mest omfattande grävet i tidningens moderna historia. Det visade sig vara värt tiden att gå igenom hundratals med kvitton för att visa bredden av en osund representation med mat och dryck som pågått år efter år. Granskningen fick konsekvenser. Det kommunala försäkringsbolagets vd Björn Ryd fick sparken efter avslöjandet och rutiner och regler för representation stramades åt. Trots att många både sett detta beteende, varit en del av kulturen och deltagit i festandet kom det som en total överraskning för ansvariga politiker, där den högst ansvariga Åsa Wiklund Lång (S) till sist lämnade styrelsen. Granskningen av SKFAB fick spridning över hela landet och våra duktiga grävande reportrar Joanna Wågström och Linnea Brundell fick frågor från andra landsortstidningars grävande journalister; Hur gjorde ni? Svaret är ett enträget och mödosamt arbete. Inte ge upp och mitt i allt det till synes ändlösa arbetet samtidigt kunna se grejen. Reportrarna kände att de var något stort och riktigt fel på spåren. Så rätt de hade.

Granskningen som ledde till vd:ns avgång – Arbetarbladets reportrar: "Så gjorde vi"

Arbetarbladets grävande reportrar Linnea Brundell och Joanna Wågström gick igenom mängder av kvitton, som innebar att både tjänstemän och politiker avskedades eller valde självmant att gå.

Läs hela granskningen här

Åleskog-affären

Förvaltningschefen på Gävle kommuns kommunledningskontor Helén Åleskog fick ett toppjobb och påökt med 40 000 kronor bara dagar efter att en M-politiker kritiserat henne i en öppen tråd på Facebook. Enligt våra källor var det en kompensation för det hon utsattas för och även ett sätt att få henne att stanna kvar. Det var början till Åleskog-affären, som ruskade om rejält i Gävles kommuntopp.

I samband med Åleskog-affären kom Gävles kommunalråd Inger Källgren Sawela (M) att kritiseras för maktfullkomlighet både av sina egna och av företrädare för alliansen. Frågan om hon agerade rätt när hon på eget bevåg utsåg en biträdande kommundirektör och samtidigt höjde lönen med 40 000 kronor, är ännu inte avgjord.

Inger Källgren Sawelas (M) agerande att ge Åleskog det nya jobbet har kritiserats, granskats och utretts. Och än är inte sista ordet sagt. Sawelas maktfullkomlighet blev en fråga för både det egna partiet och alliansen. Mitt i den här härvan meddelade Sawela att hon inte ställer upp för omval och i en intervju med Arbetarbladet bekräftade hon att Åleskog-affären påverkat henne mycket.

Åleskogaffären granskas – ska ta reda på om Gävleborna tappat förtroende för politiska ledningen: "Isen är tunn"

Våldets glömda offer

För första gången berättar mördade Hoforsläraren Tommys barn om tiden efter mordet

I spåret av ett brott finns alltid offer. Ibland döda, andra gånger svårt skadade eller traumatiserade. Som lider, som minns, som kan ha svårt att förlåta och gå vidare. Men så finns också de anhöriga, de som är våldets glömda offer som ska fortsätta leva sina liv - ofta utan något stöd från samhället. I en serie artiklar tog vi kontakt med anhöriga till mordoffer för att låta dem berätta sin historia. Vi träffade bland annat mördade Madeleine Sandegårds mamma som berättade att de anhöriga inte fått ett öre i skadestånd och vi träffade Michaela Wallin, dotter till Ingemar "Inke" Wallin som knivdödades i sitt hem i Högbo.

Ett gripande möte blev det också med de båda barnen till mördade Hoforsläraren Tommy Johansson. Christofer Östlin och Michaela Johansson Norbäck berättade för första gången i media om tiden efter mordet.

De afghanska pojkarna i Gävle

En folkrörelse har vuxit fram mitt ibland oss i Gästrikland och Norduppland, runt de ensamkommande pojkarna från Afghanistan. På bilden de privatpersoner som öppnat sina hem för de ensamkommande.

De ensamkommande barnen från Afghanistan lever här och fajtas samtidigt hela tiden för ett liv i Sverige. I flera veckor i höstas demonstrerade ett hundratal ensamkommande ungdomar i Stockholm. Men kampen pågår även här i Gästrikland och Norduppland, där många familjer öppnat sina hem för att hjälpa dem. Många anser att asylsystemet för ensamkommande barn från Afghanistan har havererat. Därför kliver privatpersoner in. Under arbetets gång med den här artikelserien blev det uppenbart för oss om tolkar som pratar fel språk, åldersuppskrivningar på tveksamma grunder och om ungdomar som hamnar på gatan. När bilden här intill skulle tas trodde vi att det skulle dyka upp några få familjer som stödjer och hjälper pojkarna. Det kom betydligt fler. Inte visste vi att engagemanget var så stort!

Möt familjerna som skyddar ensamkommande pojkar i Gävle och Sandviken: "De finns överallt"

Pride

Transpersoner är extra utsatta och därför valde Arbetarbladet att lägga fokus på den gruppen under sommarens Gävle Pride. Samhället har svårt att förstå alla olika identiteter och uttryck som ryms inom transbegreppet. Okunskapen är stor och fördomarna frodas. Det är Shania Longyard smärtsamt medveten om. Hon vittnar om kränkande könsutredningar och oacceptabla och okänsliga kommentarer från människor i omgivningen. Shania deltog tillsammans med två andra transpersoner; Erika Wennerström och Marcus Svensk i ett panelsamtal som var Arbetarbladets arrangemang under Pride-veckan. Deras berättelser om samhällets reaktioner är lika skrämmande som viktiga att föra vidare.

Shania Longyard är inget obekant ansikte för någon som tar del av lokala nyheter. Faktum är att hon redan under tidigt 00-tal fick finna sig i att bli en riksnyhet då hon hade tagit det slutgiltiga beslutet att vara sann mot sig själv och bli den kvinna hon är och alltid varit på insidan.

Transsexuella Shania Longyard om hennes kränkande könsutredning: "Man tappar förtroendet direkt"

Veckans match

Det här året tog sporten på tidningarna i Gävle den lokala fotbollen och innebandyn hem till tittarna. Under rubriken Veckans match gav vi oss ut på turné runt i Idrottsgästrikland för att i den nya digitala formen fånga upp livsglädjen i sportens värld. Vi vände blicken bort från elitidrotten till det superlokala. I våras livesände vi en mängd fotbollsmatcher på sajten. Vi var i Österfärnebo, Jädraås och Hedesunda och uppmärksammade fotboll från division 6 och uppåt med både försnack och eftersnack.

I höstas klev vi inomhus med totalt fokus på innebandy från division 1 och 2 för damer och ner till division 5 för herrar. Aldrig förr har vi kommit så nära den lokala idrotten och kunnat visa matcher just när de spelas.

Veckans match: Här ser ni uppsnacket från Hoforshallen – och hela matchen i repris

2. Händelser det pratades om

Branden i Vallhov

Thomas Forsberg framför resterna av huset på Fredriksgatan i Vallhov. Elden tog hans radhus och förstörde ytterligare åtta.

Thomas och Ann Forsberg förlorade allt i Vallhovsbranden – ingen har brytt sig om att kontakta dem

En underbar fredag i maj förbyttes försommaridyllen till ett brinnande inferno när nio radhus i Vallhov, Sandviken totalförstördes. Branden började i ett av husen och spred sig sedan våldsamt snabbt. Rökpelaren syntes lång väg och under helgen och flera veckor framöver blev det här det stora samtalsämnet i Sandviken. När nöden var som störst kom många till undsättning. Engagemanget för att hjälpa de hemlösa familjerna var stort och i sociala medier svämmade erbjudandena över. En brand innebär en stor tragedi för den som drabbas. Vi träffade bland annat Thomas och Ann Forsberg på Fredriksgatan 76A, som var två av dem som förlorade allt, som såg sina tillhörigheter förvandlade till förkolnade rester. Anne, som var hemma, fick med sig en dator och handväskan. När Thomas kom hem var huset redan övertänt.

Dragon Gate

Det till synes ändlösa och vansinniga projektet vid Dalälven har skapat många rubriker genom åren. Alla som passerat förbi på E4 har nyfiket tittat på muren, de karakteristiska Kina-inspirerade byggnaderna, lejonen och drakarna. Facket har stoppat bygget flera gånger, kommunen har legat på för att området måste städas upp, minst två invigningar har det varit och till sist när hotellet var färdigt öppnade det aldrig. Senaste nyheten kom för några månader sedan; den kinesiska affärsmannen Mr Li säljer projektet, som han investerat över 200 miljoner i. Nu väntar vi med spänning på att få veta vem som vill driva Dragon Gate vidare.

Mäklaren Lars Westin på väg till presskonferensen om Dragon Gates försäljning i maj.

3. Människoöden som berörde

Tumören tog Axels liv

Axel Jonsson från Sandviken hann aldrig fylla 20. Cancern tog hans liv i april i år. Fram till 2016 var han aktiv elitidrottare och spelare i SAIK. Träning, hälsosam kost och gymnasiestudier stod på dagordningen. Sedan byttes agendan. Främst mot sömn, kamp för att känna matlust och så lite tv-spelande. Axel sökte vård vid flera tillfällen. Till sist var han så dålig att han inte kunde stå på benen när han kom in till akuten. Beskedet familjen fick var chockerande. Samtidigt hade ordet cancer redan börjat florera i pappa Stefan Jonssons tankar, men de hade slagits bort av flera olika läkare. Nu var det svart på vitt. Axels liv gick inte att rädda.

Här hälsar Axel Jonsson på oss på Arbetarbladets redaktion i Sandviken tillsammans med pappa Stefan. Två månader senare avled han.  Tumören tog hans liv.  Axel hann aldrig fylla 20 år.

Arbetarbladet träffade både Axel och Axels mamma och pappa vid några tillfällen. Trots det oerhört jobbiga ville de gå ut och berätta. I november hedrades Axels minne i samband med att SAIK mötte Bollnäs hemma på Göransson Arena.

Cancern satte stopp för elitbandykarriären – nu växer 19-årige Axels tumörer igen "Jag tar några dagar i taget"

Tiggaren Victor i Tierp

Tiggaren Victor satt utanför Lidl i Tierp varje dag och hälsade glatt på alla som gick förbi. En dag var han inte där längre. Han hade tagit sitt liv. Ett besked som hade kunnat gå obemärkt förbi, för hur många bryr sig egentligen om en EU-migrant? Svaret är att i Tierp gjorde många det. Tidigt var flera rykten i omlopp, att han skulle ha utsatts för brott. Det förekom kommentarer i sociala medier om att han inte kan ha tagit sitt liv eftersom han alltid var så snäll och glad. Jag skrev en krönika om hur viktigt det är att hålla sig till fakta och inte sprida rykten vidare. Det är en viktig uppgift för Arbetarbladet.

Helena Nyman: "Vi sprider inte rykten, vi försöker ta reda på vad som hänt"

Polisen misstänkte inget brott och nu kom många inlägg i sociala medier istället att handla om det dåliga samvetet, att inte ha förstått hur illa han egentligen mådde. "Varför brydde vi oss inte mer?"

Engagemanget i Tierp var lika överraskande som varmt och fint. Blommor och ljus prydde länge ingången till Lidl, där en annan tiggare tog plats kort efter.

Fatima Farah och Amal Hussian har bott i Tierp i cirka sju år och har alltid träffat på tiggaren Victor utanför Lidl.

Många rykten om död omtyckt tiggare – polisen: "Vi misstänker inget brott"

4. Engagerande krönikor

Krönika: En flykting la upp en bild på fel ledd i Gävles största fb-grupp – då hände något djupt deprimerande

Simon Ridell skrev en krönika om en felvänd bild i facebook-gruppen Du vet att du är från Gävle om...

En ensamkommande flykting lade upp en bild i Gävles största Facebook-grupp "Du vet att du är från Gävle om..." med 13 400 medlemmar. Det var en bild på Gavleån och de konstgjorda svanarna. Men den råkade hamna på fel ledd och en flitigt postande amatörfotograf kunde inte låta bli att kommentera det i gruppen. Hans slutbetyg var en totalsågning och till sist skrev han "försämrad välfärd och högre skatter till förmån för fler nysvenskar?". Det här rasistiska recenserandet snappades upp av Arbetarbladets nöjesredaktör Simon Ridell. I en träffsäker krönika kunde han konstatera att Facebook-gruppens administratör till en början försvarade kommentarerna.

Så här skrev Simon:

Snacka om att Gävles största Facebook-grupp blev ett litet Sverige i miniatyr för en stund, där gränserna för vad som är ok flyttats bara för att helt vanliga svenska män "säger som det är".

Kort senare var amatörfotografen inte längre en medlem i gruppen.

#metoo

Det pratas om #metoo överallt. Vem hade kunnat ana att denna rörelse skulle bli så stor och så viktig? Efter flera upprop och mängder av vittnesmål står det klart att det utbredda problemet med sexuella trakasserier mot kvinnor är ett samhällsproblem som måste hanteras. Och det nu. Mediebranschen har varit extra i fokus och flera kända profiler och chefer har fått lämna sina uppdrag - även om problemet sträcker sig avsevärt mycket längre än så. Det förekommer överallt; bland kvinnliga hårdrockare, idrottskvinnor, metallarbetare, jurister och inom vården för att bara nämna några av alla grupper.

Journalisterna Joanna Wågström, Linnea Brundell, Micaela Toresson, Anders Eklind och chefredaktör Helena Nyman berättade om egna erfarenheter av sexuella trakasserier.

Vi på Arbetarbladet bestämde oss för att dela med oss av våra egna berättelser. Journalisterna Micaela Toresson, Anders Eklind, Linda Lundin, Linnea Brundell och Joanna Wågström berättade vad de råkat ut för.

Arbetarbladets egna berättelser: "Jag vaknar i en säng. Det tar ganska lång tid innan jag fattar vad som händer"

5. Hänt på och med Arbetarbladet

Flytten

Massor av nyfikna kom när Arbetarbladet bjöd in till Öppet hus i Nya Tidningshuset på Brynäs.

Bildspel: Vimmel från lördagens öppet hus i Nya Tidningshuset

I mars gick flyttlasset. Då lämnade Arbetarbladet de anrika lokalerna på Hattmakargatan och flyttade ihop med Gefle Dagblad i ett gemensamt hus på Brynäs. Nya Tidningshuset är just det; helt nytt och fräscht. Här jobbar i dag 120 medarbetare inom Mittmedia. Vi hade öppet hus i september för att visa nya lokalerna och 782 nyfikna räknade vi in som bjöds på tårta, samtal och underhållning. Mitt i huset finns en fantastisk ljusgård dit vi bjuder in våra kunder för diverse arrangemang. Den här ljusgården (som också är vårt lunchrum) används flitigt för alla möjliga händelser.

Local Heroes

Gadget kammade hem priset som ”Årets band”.Foto: Johan Björklund

Så var Local Heroes-galan i Sandviken

Varje år korar Arbetarbladet den bästa musiken på den lokala scenen. Local Heroes är vårt sätt att lyfta musiklivet och alla som har ett stort engagemang där. Det är fascinerande att de hur mycket stark kreativitet och musikalitet det finns i Gästrikland. I tidningen publicerar vi ett omfattande material i form av presentationer och intervjuer och våra läsare får vara med och både nominera och rösta. Under 2017 flyttade vi själva galan till Göransson Arena och självklart livesändes den.

Årets Gävlebo

Arbetarbladets läsare röstade fram gymnasieläraren Sherzad Fatih som Året Gävlebo 2017 - en fin utnämning som vi är stolta över att stå bakom. Varje år uppmärksammar vi människor som gjort gott för andra eller bidragit till ett bättre samhälle. Alla nominerade genom åren har gjort fantastiska jobb. Några av dem har fått utmärkelsen. Men alla som tagit sig så långt till att ha blivit kandidater är vinnare.

Stöd till ungdomar gjorde Sherzad Fatih till Årets Gävlebo: "Jag ger 5000 till barn i irakiska Kurdistan"

Fyra av de som nominerades till Årets Gävlebo 2017- längst till vänster Årets Gävlebo Sherzad Fatih, därefter Göran Hallqvist, Riitta Tjörneryd och Leif Westlund, Två från höger också Helena Nyman, chefredaktör på Arbetarbladet. Fattas på bilden gör den femte kandidaten Anna Jörgensdotter.

Klappakuten

Arbetarbladets och Gefle Dagblads initiativ Klappakuten nu i december drog in över 100 000 kronor. Och inte mindre än 1 600 julklappar skänktes till familjer som inte har råd att ge sina barn presenter i jul och 270 matkassar innebar julmat på borden. Det här är vårt sätt att göra julen lite bättre. Lokaltidningarna är den samlande kraften, men många frivilliga är med och har gjort insamlingen till en succé.

Rolf Lassgård hjälpte till att slå in paket under Klappakuten. Här tillsammans med Arbetarbladets chefredaktör Helena Nyman och Gefle Dagblads ledarskribent Bawar Ismail.

Succé för Klappakuten – 1 600 julklappar inslagna som ska delas ut till behövande

Mer läsning

Annons