Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ari fångade dödskampen på Storsjön: "Konstigaste djurupplevelsen hittills"

I morse när Ari Byström var ute på en av sina många tidiga fototurer fick han sig en ovanlig överraskning – en fågel och vad som ser ut som ett ormliknande fiskdjur kämpade för sina liv mitt ute på Storsjön.
– Det var en märklig upplevelse klockan fem på morgonen, säger han.

Annons

Det var tidigt på måndagsmorgonen som Ari Byström fick syn på något som flaxade och stänkte vatten hejvilt ute på Storsjön. Klockan var kring femsnåret och han svängde snabbt in på en av parkeringsfickorna innan Bångs broar – slet med sig kameran och zoomade in.

Enligt Martin Alexandersson, ordförande för Gävles fågelklubb, så är fågeln en gråtrut. Dock är varken han, Ari Byström eller vi på Arbetarbladet säkra på vad fiskdjuret är för något.

Han trodde först att en fågel fastnat i ett redskap eller liknande, men kort därpå ser han att den försöker svälja någonting, medan den slår stort med vingarna.

– Där ute i vattnet, kanske 100 meter från vägen, där höll de på. Jag såg så klart inte om fiskdjuret, eller vad det nu var levde, men måsdjuret fick kämpa på bra, säger Ari Byström.

Ari Byström är lokalt känd i Sandviken för sina många bilder och foton från orten och miljöerna kring Storsjön och Öjaren.

LÄS ÄVEN: Den okända mästerfotografen från Sandviken

Han berättar att måsdjurets kamp fortsatte en lång stund. Och Ari Byström försökte fånga ögonblick för ögonblick av vad som såg ut att bli en tidig men lång frukost för fågeln.

– Jag stod en halvtimme där och den där fågeln måste hållit på en bra bit innan jag kom dit. Den höll på i minst 35 minuter till och den försökte svälja det där djuret helt, säger han.

Här ses gråtruten försöka lyfta på fiskdjuret.

LÄS ÄVEN: Räven raskade iväg med skiten – se det otroliga klippet här

Ari Byström, som till vardags jobbar på SMT, Sandvik, är välkänd lokalt för sina många bilder och sitt frekventa fotande av Sandviken med omnejd.

Men trots det är det här första gången han upplever en närkontakt av den här graden med något av djuren som bor kring Sandviken.

Har du varit med om någon liknande djurupplevelse när du varit ute och fotat förut?

– Nej, det här måste ha varit ett av de konstigaste upplevelserna hittills. De flesta andra gånger man haft en djurupplevelse har det ju varit något man funnit som helt normalt, säger Ari Byström.

Här ses gråtruten försöka äta fiskdjuret helt.

LÄS ÄVEN: Sandra fick oväntat besök i stugan i Hälsingland – vaknade av knackningar på rutan: "Häftigt att se"

När Arbetarbladet visar Ari Byströms bilder för en fågelexpert kan denne svara direkt på vad det är för fågel.

– Fågeln är en ung gråtrut, helt klart, säger Martin Alexandersson, ordförande för Gävles fågelklubb.

Fågelexperten kan däremot inte svara på om fiskdjuret är en ål, en orm eller rentav en vanlig, större fisk.

– Det är svårt att se på bilderna vad det är för sorts djur där i vattnet. Men jag tycker mig se fenor och något rödaktigt på undersidan av djuret.

Är det vanligt att gråtrutar äter fiskar och levande djur på det här sättet?

– Den äter allt som den får tag i – allt från strips, hamburgare till ormar och daggmask. Och rå fisk äter den gärna. De tar för sig så gott de kan, förmodligen har det här djuret varit synligt från skyn på något sätt, säger Martin Alexandersson.

Åke "Ål-Åke" Madsen från Holmsveden, van ålfiskare och innehavare av det svenska sportfiskerekordet av ål, berättar för Arbetarbladet att han är övertygad om att fiskdjuret på bilden är en ål.

– Fisken som gråtruten håller på att försöka svälja är en ål och storleken på ålen i förhållande till gråtruten borde vara ett och ett halvt eller två kilo, säger Åke "Ål-Åke" Madsen.

Gråtruten försöker återigen få ett bättre grepp.

Mer läsning

Annons