Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt duon som utser Sveriges bästa motionsspår – Högbo Bruk tar plats på topp 100-lista

På tre månader testsprang orienteringsduon Philip Persson och Oskar Jensen över 300 motionsspår i Sveriges samtliga 290 kommuner. De 100 bästa har plockats ut i en topplista – och på 37:e plats rankas Högbo Bruk i Sandvikens kommun.
Högre upp på listan kommer Hemlingby i Gävle kommun att placeras.

Annons

Den uppmärksammade resan påbörjades 1 juli förra året och tre månader senare hade 21-åringarna Philip Persson och Oskar Jensen, som är orienterare och kommer från Karlskrona respektive Malmö, besökt Sveriges 290 kommuner och totalt 312 motionsspår varav minst ett i varje kommun.

En topp 100-lista kommer att publiceras i magasinet Spring längre fram, men på duons blogg kan man successivt följa vilka motionsspår som tar sig in på listan.

Se videon som ger en bild av projektet nedan.

I Sandvikens kommun fastnade Philip och Oskar för Högbo Bruk, som de beskriver som ett Disney World.

"Det finns mer att göra här än i självaste Ullared, det är som ett Disney World för kultur- och hälsosamma friluftsaktiviteter med alla entréavgifter slopade. Vi har dessutom turen att få besöka denna nöjespark en av sommarens skönaste sommarkvällar och det är alldeles smockfullt. Spårutbudet imponerar med elbelysning upp till 7,5 kilometer och dagspår som håller dubbla längden, och då har vi inte ens tagit i beräkning de 15 MTB-spår och vandringsleder som också finns i området. Vilken idyll Högbo är!" skriver de bland annat på sin blogg som förklaring till Högbo Bruks 37:e plats på listan.

– Det är en kombination av olika drömmar, dels att få se mycket av Sverige och sedan att få skriva om hela resan, säger Philip Persson, som kläckte idén till projektet där det övergripande målet är att skriva en bok om Sveriges bästa motionsspår.

– Jag tyckte att det lät som ett häftigt och spännande projekt med mycket löpning där vi också skulle få se många platser i landet. Det lockade mig, säger Oskar Jensen, som inte var sen att haka på Philip.

Oskar Jensen och Philip Persson.

Under juli, augusti och september hann Philip och Oskar avverka 237,5 löpmil och 1 773,7 bilmil.

– Förutom att skriva en bok vill vi att allmänheten ska få upp ögonen för hur många fina motionsspår det finns runt om i landet. Många ser motionsspår som något omodernt, vilket delvis beror på att många spår har ett antal år på nacken. Men vi vill inspirera folk att upptäcka de här spåren som vi tycker är de bästa. Det är viktigt att komma ut och röra på sig och det kostar inte så värst mycket, säger Oskar Jensen.

Han kan sedan avslöja att Gävle kommuns bästa motionsspår, enligt duon, kommer att komma högt upp på topp 100-listan.

– Hemlingby kommer sent in på listan och därmed blir det en hög placering, men jag kan inte säga exakt vilken, säger Oskar Jensen.

Mer läsning

Annons