Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bäckis" om sin succé i London

/
  • Nicklas Bäckström med sitt vinnande lag, samt initiativtagaren till välgörenhetsturneringen

Nicklas Bäckström deltog inte bara i golfvärldens största välgörenhetsturnering.
Han vann den också.
– En fantastisk upplevelse, säger han dagen efter segern.

Annons

Sporten berättade redan under måndagen att NHL-stjärnan från Gävle blivit inbjuden till "Gary Player Invitational", den sydafrikanske golflegendens eget jätteprojekt som hittills dragit in cirka 50 miljoner dollar till behövande barn runtom i världen.

Olika tävlingar spelas runtom i världen fyra-fem gånger per år. Den här gången spelades det på Wentworthbanan i London.

– Jag fick inbjudan för ett par, tre veckor sedan genom en kontakt. Jag tvekade inte en sekund så klart. Jag visste vilka namn som skulle komma, och är man ett stor golf-fan som jag är det ju rena drömmen. Anläggningen är också helt otroligt, med tre 18-hålsbanor, säger "Bäckis" efter att ha landat i Sverige igen på tisdagen.

Förutom att träffa Gary Player själv – han räknas inom golfen som en av "Big Three" tillsammans med Jack Nicklaus och Arnold Palmer – rörde sig Nicklas bland namn som Martin Kaymer, Lee Westwood, Colin Montgomerie, Fred Couples, Louis Oosthuizen och Ian Woosnam.

– Jag åkte dit ensam och satsade på att träffa några nya kompisar där, säger "Bäckis" och skrattar.

Det gick ganska bra. Bäckström poserade med tyske US Open-vinnaren Kaymer på bild på Twitter. Sedan spelade han hem hela turneringen tillsammans med nyblivne British Open-femman Marc Leishman, damstjärnan Kelsey MacDonald och en sponsor.

– Det gick riktigt bra för oss. Vi kompletterade varandra. Och Kelsey var riktigt duktig, slog långt, förklarar "Bäckis".

Du då?

– Jo, jag spelade faktiskt riktigt bra jag också. Det var de andra två som gjorde hästjobbet, men vi hjälptes åt.

Man spelade på de två bästa bollarna varje hål och sedan räknades ett totalresultat fram.

– Vi sköt –21 och jag tror vi vann med sex slag. Själv gjorde jag en eagle och några birdies, så jag är nöjd, säger "Bäckis", som slipat formen genom mycket spel i sommar, både i Gävle och under en semesterresa till Spanien.

Efteråt bytte han ett par ord med Gary Player, och hyllar den gamle golfstjärnan.

– Han är 78 år men fortfarande otroligt aktiv och gör en stor insats med sina turneringar. Det är otroliga pengar som han drar in och som går till ett välbehövligt ändamål. Det känns fint att få vara med och hjälpa till på ett hörn.

Nicklas Bäckström ligger ju själv bakom en välgörenhetsturnering hemma i Gävle, som varje år drar in pengar till barnkliniken på Gävle sjukhus.

– Men det här är ju på en helt annan nivå. Det är fantastiskt vilka namn han fått ihop.

Gary Player säger, i en intervju på sin hemsida, att startfältet i turneringen på Wentworth var det bästa någonsin i hans välgörenhetstävlingar.

Att vinna på Wentworth får väl därmed betecknas som en fin start på säsongen för Nicklas Bäckström, som snart går på is och som ska spela i Brynäs internmatch den 5:e augusti.

Mer läsning

Annons