Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 000 såg starten på Gävletrilogi

Salad Hilowles kortfilm från Gävle nådde stor publik. Över 400 000 tittare såg "Brev till Sverige" när den visades i SVT.

Annons

Det är fantastiskt att få sina filmer visade på filmfestivaler. Men att nå ut över hela landet är större, konstaterade Salad Hilowle, konstnär och filmare, inför tv-premiären i våras.

Sedan dess har filmen dessutom funnits på SVT Play, i tisdags gick sista chansen att se.

Salad Hilowles Gävlefilm fick stor publik genom tv.

Salad Hilowle meddelar att han är mycket glad över framgången för "Brev till Sverige". Som just nu tävlar om en plats på Guldbaggegalan, som "nominerad till nomineringarna" för Bästa kortfilm.

"Brev till Sverige" är en poetisk skildring av en brevväxling mellan en mamma och hennes dotter. Mamman har flyttat från Gävle tillbaka till Somalia, dottern har stannat kvar men upplever ökande rasism.

"Filmen problematiserar kring integration och relationen mellan identitet, etnicitet och plats. Vad betyder minnen, platser och identitet? Jag har reflekterat mycket över det", förklarade Salad Hilowle i en Arbetarbladet-intervju.

Filmen ska få en uppföljare. Han planerar en Gävletrilogi. Kommande "Stad nr.13" beskrivs så här:

En story om 11-årige Omar som gillar rymden, från toppen av en balkong observerar han människor runtom Gävle.

Inspelningarna i Gävle har redan genomförs, klipparbetet pågår och tänkt premiär är hösten 2018.

Salad Hilowle fick 2015 det stora Engmansstipendiet som Gävle kommun delar ut. Han är uppvuxen i Gävle dit han själv kom som barn från Somalia, studerar i dag på Konstfack och har sin soloutställning där i slutet av januari.

Mer läsning

Annons