Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berglins om var de hittar inspiration till de rikskända figurerna: "Alla människor är korkade – även vi"

I tre decennier har Jan och Maria Berglin roat läsare med sina serier. Arbetarbladet är en av de tidningar som vecka efter vecka publicerat Berglins satiriska spaningar från deras utsiktspunkt hemma i Gävle. Om en vecka kommer seriens tecknare Jan Berglin till Arbetarbladet för ett författarsamtal.

Annons

TV-klippet: Så föddes Berglins kända långnästa figurer:

"Kaos är granne med Bjällermalms" heter parets senaste seriesamling som släpptes i september – men när Arbetarbladet hälsar på hos serieskaparna så är kaos snarare granne med Berglins. Utanför köksfönstret pågår ett högljutt vägarbete.

– Vi har ett problem, konstaterar Jan Berglin.

– Men de brukar ta kaffepaus klockan 10, så vi får passa på nu, fyller Maria Berglin i.

Ett ljudligt vägarbete utanför fönstret. Kanske är det så det börjar för duon när ett par nya serierutor ska ner på pränt. Skapande människor brukar ofta säga att de "gräver där de står". I det här fallet är det dock några andra som bokstavligen gräver där Jan och Maria vanligtvis står.

– Vi hämtar naturligtvis nästan allt från oss själva, säger Jan Berglin.

Maria och Jan Berglin, båda 57 år gamla och välkända serieskapare från Gävle. Här med deras hund

– Det beror på var man befinner sig i livet. Just nu oroar vi oss lite över ålderskrämpor, tidigare har vi till exempel utgått från att vara föräldrar – och vänta bara tills vi får barnbarn, då kommer vi skriva om det. Och förresten – ska man behöva oroa sig över att inte få några barnbarn? Det är sån tanke som skulle kunna dyka upp nu, säger Maria Berglin.

Idéerna kan komma från alla möjliga håll, från mataffären, i bilen, i rulltrappan, från tidningen eller tv:n. Allt är fältstudier för Berglins – så visst kanske det där vägarbetet dyker upp i en serieruta så småningom.

Berglins serier finns i Arbetarbladet, Svenska Dagbladet, Kommunalarbetaren och Ergo – bland annat. De långnästa figurerna är rikskändisar och verkar passa in lite över allt med tanke på mixen bland de olika avsändarna.

– Vi har inte slagit fast att vi betraktar världen på ett visst sätt eller från ett enda håll. Det ska inte kunna gå att bestämma om skämtet är från höger eller vänster, vi är av åsikten att alla människor är lika korkade – och där räknar vi in oss själva också, säger Jan Berglin.

Jan Berglins långnästa figurer är riksbekanta.

– Som människa gör man bort sig hela tiden – och den stund man tror att man är förträfflig och har rätt, då är det slut på skämten, fortsätter han.

Om Berglins figurer är rikskända så är de båda skaparna desto mer anonyma. Onsdagen 22 november gör ena hälften, Jan Berglin, ett framträdande hos Arbetarbladet under ett författarsamtal.

– Vi vill aldrig sitta i en morgonsoffa i tv eller liknande. Det blir ofta ett så krasst beräknat samtal och den som intervjuar har ofta in läst på. Det är nåt med situationen som gör att allt det smarta man har att säga bara förintas.

– Men författarsamtal kan bli rätt roliga. Jag brukar se på det lite som en pingismatch. Det viktigaste är att det kommer lite folk i alla fall så det inte bara är sex personer som sitter och lyssnar. Då kan det bli stelt.

FAKTA: Författarsamtal med Jan Berglin

Onsdag 22 november, 18-19.30

Nya Tidningshuset, Waldenströmsgatan 2

Det händer: Författarsamtal med Jan Berglin, quiz och boksignering. Arbetarbladet bjuder på fika.

LÄS MER: Berglins serier i Arbetarbladet

Mer läsning