Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens hetaste bok

AB Kultur recenserar en kriminalroman där hettan är outhärdlig och skogsbranden en gnista bort.

Annons

Tv-meteorologernas väderkartor visar ilsket rött i ett växande band över Sydeuropa. Det ser farligt ut. Inte lockande som förr. Och vi har hört om de rasande skogsbränderna. I Kalifornien. I Australien.

Kriminalthrillern ”Hetta” ut spelar sig under dessa nya klimatförutsättningar. Den skildrar ett samhälle där desperation är allt som finns kvar. En australisk ort där torkan har tvingat bönderna att överge sina gårdar, inget växer på fälten, butikernas fönster står igenbommade, männen slåss vid det enda vattenhålet – på den sista puben.

När romanens huvudperson – en polis som återvänt till sina hemtrakter – letar efter sin barndoms svalkande flod hittar han den först inte. Det finns bara ett dammigt ärr i marken:

”Håligheten som mejslats ut under århundraden var nu ett sprucket lapptäcke med stenar och fingerhirs. Utmed flodstranden låg knotiga grå trädrötter blottade likt spindelnät. Det var fruktansvärt”.

Himlen är röd och brännhet ovanför poliskommissarie Falk. Galenskapen sprider sig. Ortens kvarvarande hillbilly-invånare önskar honom inte tillbaka. Han har kommit till ett laglöst ”Sista färden”-land.

”Hetta” har spänning i två tidslager. Ett mord då – när Falk var tonåring – och ett mord nu. Båda i Falks kamratkrets. Han stannar motvilligt för att delta i utredningsarbetet, drabbas samtidigt av minnen och tvivel om sin egen roll. Vad hände egentligen vid floden den där dagen för länge sen?

Jane Harper har skrivit en kriminal- och klimatthriller.

Författaren Jane Harper har uppmärksammats stort för sin deckardebut "The dry" som på svenska fått titeln ”Hetta”. Och ja, det är en bra vävd kriminalthriller med klassiskt kärva karaktärer.

Men romanens ovanliga styrka ligger framför allt i en intensiv gestaltning av miljön. Vi kommer till en plågad plats. Vi blir fast i den utmattande värmen och varse framtidens bränder.

Fakta: Ny bok av Jane Harper, ”Hetta”, översättning Jessica Hallén (Forum)

Mer läsning

Annons