Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodil Juggas: Martina Kyngäs kultursyn är ett skämt

Annons

Martina Kyngäs får mig att tappa hakan. Hur kan Gävle ha en kulturpolitiker som inte har en susning om vad kultur är?

Det är provocerande. Men framför allt väldigt ledsamt.

Martina Kyngäs har skrivit ett svar på en debattartikel. Det är inte min debatt. Det var Gävle Biblioteks vänförening som undrade varför hon – som är Gävles ledande kulturpolitiker – inte ens nämner ordet kultur i sina visioner för 2017. Hur i hela friden kommer det sig?

Martina Kyngäs svarar, såvitt jag förstår, även på en annan debattartikel som publicerades ungefär samtidigt, i slutet av januari. Den handlade om biblioteksförlamningen i Gävle. Hur länge ska vi behöva vänta på ett nytt Stadsbibliotek?

Högst relevanta frågor att ställa.

Men Martina Kyngäs har ingen kultursyn. Det är det som hennes svar ger besked om. För att vara en kulturpolitiker är hon därmed ganska ovanlig.

Det var ingen slump att ordet kultur ”glömdes bort”, visar det sig.

Kultur finns nämligen inte. Att döma av nämnda, häpnadsväckande, inlägg från Martina Kyngäs. Det finns enligt henne enbart en fritid – som kan fyllas med antingen målarkritor eller hockeyplaner. Efter behag.

Barn och ungdomar ska få möjlighet att pyssla med det som de önskar när de är lediga från skolan. Så ser Martina Kyngäs på sitt uppdrag som ordförande för Gävles kultur- och fritidsnämnd. Det är makalöst snävt, förmodligen även med många av hennes borgerliga politikerkollegers mått.

Och särskilt om man jämför med de kulturpolitiker som en gång lät skapa Folkteatern och tog hit Skottes och gjorde Gävle till en kulturstad att räkna med. Men kulturens roll som frigörare och som samhällskraft är inget som Martina Kyngäs vill tala om. Eller har hört talas om.

Hon uttrycker också mycket tydligt att det är just barn och ungdomar som kultur- och fritidsnämnden ska ägna sig åt. Övriga är inte prioriterade. Vilket redan har fått följder när det börjat blåsa snålt kring kulturföreningar som Idka. Många fler är rädda för att också de ska förlora sina lokaler och bidrag när kommunens ”externa” kulturverksamheter ska bantas.

Kultur är fritid som är en familjefråga lyder Martina Kyngäs ekvation. Ett syskon gillar fotboll, ett annat gillar musik. Hennes enda politik går ut på att låta dem spela det de vill.

Lite större visioner än så behövs i kulturpolitiken. Annars går det åt fanders.

Men visst ja. Det finns ingen kulturpolitik. Det finns bara en fritidspolitik. Förd av Martina Kyngäs. Det kommer att gå åt fanders.

Mer läsning

Annons