Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dadaist i Sandviken

Bernt Claesson har har byggt en lekskulptur som heter Skruven. Eller Skruuuven, om man säger det på Sandviksmål. Hans tankar, förslag och filosofi kommer också ofta med en lätt underskruv. Vår konstkritiker Niels Hebert har träffat honom.

Annons

Lekskulpturen på Hyttgatan som Bernt Claesson utnämnt till konst för Aniara.

– Det ska heta "Skruven", eller rättare sagt "Skruuuven" som man säger här i Sandviken, "Skruuuven" med långt u.

Bernt Claesson står vid den nya lekplatsen på Hyttgatan. Det han kallar "Skruuuven" finns här, en lekskulptur, en stor spiral i stål som pekar mot skyn och avslutas med klarblå klot i ändarna.

– Den är mycket populär. Det är barn här hela tiden. Den är jättefin.

Men Bernt Claesson ser mer. Han ser inte enbart en lekskulptur, utan också en ready-made signerad Bernt Claesson, alltså ett konstverk i pionjären Marcel Duchamps anda. Duchamp var en av dadaisterna, som med sina upptåg och skandaler under det tidiga 1900-talet, la en viktig grund för vår tids konst. Duchamp gjorde rent hus med den eviga frågan "Vad är konst?" med svaret: "Konstnären bestämmer vad som är konst, ingen annan".

Bernt Claesson vid Sven-Olof Olssons målning av Sandviken.

Så nu har Bernt Claesson bestämt att "Skruuuven" är konst, en readymade, och att verket har att göra med rymdskeppet Aniara, farkosten i Hary Martinsons diktverk med samma namn. Egentligen hade Bernt Claesson börjat förbereda 100-årsjubileet av Dadas tillkomst förra året, men annat kom emellan och när det gäller Dada duger 101 år också. Då kunde han också vänta in "Skruuuven", som nyligen blivit färdig. Samtidigt är det 51 år sedan Aniara kom ut. Bernt Claesson inspirerades av nyheten att Aniara ska bli film.

– "Skruuuven" är alltså ett konstverk som erbjuder en fiktiv möjlighet att Aniara skickades ut i rymden härifrån, säger Bernt Claesson.

Affisch av Bernt Claesson för Dada och Skruuuven på Hyttgatan.

För att betona vikten har han gjort en affischliknande teckning som hyllar både Dadas 101 år och "Skruuuven". Där står "Centrum Readymade för att följa Aniara".

Bernt Claesson är en man som föreslår och levererar idéer. Han har i många år organiserat Förslagsverket i Sandviken och har en förkärlek för readymades. Tidigare har han utsett ånghammaren utanför Sandviks gamla huvudkontor till ett konstverk, allt i Marcel Duchamps anda. Duchamp ställde under åren 1913-1917 ut ett antal readymades i New York: ett cykelhjul, en flasktorkare, en kam och en urinoir, alltså fabrikstillverkade föremål. Han signerade urinoaren med den fiktiva namnet R. Mutt.

Marcel Duchamps berömda pissoar, signerad och utställd som konst, en så kallad readymade. Här utställd på Moderna museet.

Bernt Claesson på en arkivbild från Arbetarbladet, där han utnämner hammaren till dadaistisk konst.

En specifik händelse bidrog till att utveckla Bernt Claessons redaymade, nämligen en kväll då några män betraktade "Skruuuven". En av Förslagsverkets kunskapare hörde en av männen säga att spiralen inte borde stå mitt i gatan, "för då kan man snubbla över den när man är på väg hem från krogen".

Sådana dumheter ger Bernt Claesson energi.

– Mitt budskap är klart. "Skruuuven" är till för barnen och för leken.

Sedan säger Bernt Claesson oförmodat:

– Det ser bra ut för Sandviken. Jag tror på Sandviken.

Skulpturen

Vi går en trappa ned i Folkets hus och sätter oss vid ett runt bord. Det är ett av Bernt Claessons favoritställen. Där hänger nämligen Sven-Olof Olssons stora målning av Sandviken på väggen, ett Sandviken i höga klara färger och med många människor i färd med att bygga samhället.

Dada ville riva ner hierarkierna. Vad vill du riva ner i Sandviken?

– Förslagsverket kommer bara med positiva budskap.

Bernt Claesson arbetade som bildlärare på Murgårdsskolan i 29 år. Han trivdes hela tiden. Även om en del kanske tycker jag är tjatig, säger han, så blir han glad varje gång han möter någon av sina forna elever. I bildsalen på skolan hade han satt upp ett motto: "Försöka duger".

Jag tolkar denna hans uppmaning som att ta språnget, ta chansen, ge inte upp direkt!

Innan vi skiljs har Bernt Claesson ytterligare ett budskap:

– Skulpturen "Genesis" bör flyttas.

Skulpturen av Bo Englund står undanskymd på en gård intill det tidigare polishuset. Bernt Claesson har en idé om en plats i närheten av Dal-Brittas damm. Där kommer den att synas.

_____________________________________________________________________________________________________

FAKTA: Dadaism och Aniara

Det är 101 år sedan Dada såg dagens ljus på Cabaret Voltaire i Zürich och 51 år sedan Harry Martinsons diktverk om färden i rymdskeppet Aniara kom ut. I mars 2018 har filmen om Aniara premiär. Aniara har tidigare gjorts som opera, teater och balett.

Aniara kan ses både som en dystopi och en utopi. Dystopi därför att mäniskorna ombord - emigranter från en förstörd jord - är dömda att fortsätta ut i rymden med sitt skadade skepp utan möjlighet att landa någonstans. Men i detta finns också en utopi: om människorna, framför allt deras ledare, inser sin belägenhet skulle civilisationen se annorlunda ut. Varför skulle invånarna förstöra sin jord, sitt rymdskepp?

Dada var en konstens protest mot det samhälle som gjorde första världskriget möjligt. Dada ville bryta upp former och betydelser och riva hierakierna och de övergav den dittillsvarande konsten. Samtidigt lade de grunden till en konstens frihet som dagens konst i stor utsträckning bygger på.

Mer läsning

Annons