Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern gör valårs-paket – "Det är vår skyldighet"

Det är valår nästa år, då tänker Folkteatern Gävleborg engagera sig. För att få länsborna att prata om demokrati, ideologi och utopi.

Annons

Under våren 2018 ska Folkteatern turnera med ett teaterpaket som kallas ”Drömmar och demokrati”.

Folkteatern vill på detta sätt skapa samtal – och delta i samtal. Inför det stundande valet.

– Jag är oerhört glad över att vi på Folkteatern kan erbjuda något så stort som Drömmar och Demokrati. 2018 är det valår och jag anser att det är vår skyldighet som institution att lyfta medborgar- och demokratifrågor då!

Det säger Mattias Brunn, en av Folkteaterns konstnärliga ledare, i ett pressmeddelande.

Nu har Folkteatern Gävleborg också släppt titlarna på de tre helt nyskrivna föreställningarna som ingår och får sin urpremiär – ”Broderskap”, ”SAD Symphony” och ”Utopier”.

”Drömmar och demokrati” beskrivs som en turnerande scenkonstfestival, en teaterhändelse som dessutom ska innehålla föreläsningar, samtal och performance med mera.

Festivalen kommer till länets samtliga kommuner under våren 2018. Idén är att inspirera människor att utforska frågan om hur de vill att samhället ska se ut.

Dramatikern Jens Peter Karlsson har skrivit

Pjäsen ”Broderskap” av Jens Peter Karlsson ger sig in i politiken direkt. Det är en berättelse om två bröder med arbetarklassbakgrund. De växer ifrån varandra. Den ena blir dramatiker på vänsterkanten, den andra blir tjänsteman med allt starkare högerextrema åsikter:

”’Broderskap’ undersöker hur en radikaliseringsprocess kan förändra någons hela världsbild på ett par månader och i grunden omstöpa en person. Vad händer när familjebanden testas till bristningsgränsen? Kan brödernas relation någonsin bli densamma igen?”

Föreställningen ska spelas för vuxna och för förstagångsväljare i gymnasiet.

För högstadiet ges ”Utopier”, skriven av Erik Uddenberg. I ”Utopier” träffas tre 20-åringar på ett Furrykonvent . De är människor men känner sig också som djur. Finns det en perfekt värld där alla får vara sig själva?

Tove Sahlin skapar föreställningen

Den tredje valårsteaterhändelsen blir ”SAD Symphony”, beskriven som en bombastisk symfoni av drömmar, kroppar och röster där tolv artister utmanar fysiska begränsningar utifrån frågan om huruvida den kollektiva drömmen finns kvar: ”Vad betyder en samlad röst, en samlad rörelse?”

”SAD Symphony” görs som ett samarbete mellan scenkonstkompaniet Shake it Collaborations och Folkteatern Gävleborg med stöd av Kulturrådet, Stockholm Stad och Stockholms Läns Landsting. Tove Sahlin och Shake it Collaborations står för koreografi, regi och koncept.

–Min förhoppning är att vi med såväl de tre föreställningarna som övriga arrangemang kan inkludera, bredda och visionera tillsammans med vår publik. Och självklart skapa meningsfullhet och nya rum med hjälp av vårt konstnärliga uttryck – scenkonst, säger Mattias Brunn.

Mer läsning

Annons