Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jädraås-Tallås järnväg får lokbidrag

/
  • Museijärnvägar är viktiga arbetslivsmuseum. I år får Jädraås-Tallås järnväg extra pengar från Riksantikvarieämbetet.

Annons

Sex miljoner kronor har Riksantikvarieämbetet nyligen fördelat i bidrag till landets arbetslivsmuseer. Pengarna ska gå till att, som det heter, bevara och bruka industrisamhällets kulturarv. 76 ansökningar av cirka 260 fick bifall och får vara med och dela på miljonerna.

Bland bidragstagarna finns allt ifrån gruv-, flyg-, och fängelsemuseum till ångbåtsföreningar och smedjor, skriver Riksantikvarieämbetet i ett pressmeddelande.

I år görs extra satsningar inom verksamhet och drift av museijärnvägar.

Så hör exempelvis Musei­sällskapet Jädraås-Tallås järnväg till de lyckliga som blivit bönhörda. Man får begärda 65 000 kronor för att renovera ångpannan till järnvägslok nummer 8. Och även 8 500 kronor för att tillverka en sufflett till en dressin.

Sveriges Fängelsemuseum i Gävle får bidrag till projektet ”Känn på historien”.

I Gävleborg gick dessutom pengar till F15 Flygmuseum i Söderhamn och Ångbogseraren S/S Stockvik för att rädda en koleldad hamnångbogserare.

– Det är ett fantastiskt arbete som läggs ner vid Sveriges arbetslivsmuseer. En stor del av bevarandet av industrisamhällets kulturarv vilar på dessa ideella krafter, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Mer läsning

Annons