Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vill inte skryta, men…”

Gävle Symfoniorkester är i gasen efter säsongens alla framgångar och en skivsuccé. Nu avslöjar man att en ny cd ska släppas. Och att det blir en ny utlandsturné.

Annons

Jaime Martín är galet stolt. Det går inte att dölja. Gävle Symfoniorkester har nått internationell berömmelse. Senaste säsongen kan sammanfattas med glädjerus.

Sen Jaime Martin blev chefdirigent i Gävle tycks vägen gå spikrakt uppåt.

”Jag vill inte låta mallig, men det är viktigt att visa utåt vad vi kan”, säger han.

Chefdirigenten Jaime Martín och Gävle Symfoniorkester är ett framgångskoncept.

På torsdagen kallade orkesterledningen in lokalpressen för att berätta om alla framgångarna.

2016 var året när Gävlesymfonikerna gjorde sin första utlandsturné på decennier.

"Vi lovordades av både lokala arrangörer, av agenturen och publiken. Det var en milstolpe i orkesterns historia", säger konserthuschefen Örjan Hans-Ers.

Men inte enbart det. Brahms-skivan som släpptes i mars måste ändå räknas som den allra största triumfen. Cd-n fick lysande recensioner utomlands och en hel musikvärld tvingades lära sig uttala namnet Gävle.

Gävle Symfoniorkester fann sig plötsligt spela i ”Premier League”, åtminstone om man ska tro en av de internationella bedömarna.

Det är en underdog-story som förtrollar och chefdirigenten Jaime Martín är som sagt överförtjust över uppmärksamheten ”Den här skivan har öppnat dörrar”.

”Vi är väldigt populära i London. Jag tror att vi har fått flera engelska recensioner än svenska”.

Men han understryker också:

"Det viktigaste för Gävle Symfoniorkester är förstås att tjäna hemmapubliken. Jag kommer inte att vara nöjd förrän det är utsålt och köerna ringlar långa utanför Konserthuset".

Att sätta målet högt är en nyckel till framgång, anser han.

En annan nyckel är långt chefskap, menar Örjan Hans-Ers.

Det var det man eftersträvade när Jaime Martín redan från början engagerades för fyra år. Gävlesymfonikerna ville slå sig in i toppskiktet på den internationella scenen och tog reda på vad som krävdes.

”Vi sökte någon som ville vara med oss länge”.

Nu har Jaime Martín avslutat de fyra åren men redan kontrakterats för ytterligare en period.

Han har lockat världskända solister till Gävle. Nu vill de mer än gärna komma tillbaka. Orkesterns kommande säsongsprogram är om möjligt ännu mer stjärnspäckat än tidigare. Med violinisterna Victoria Mullova och Anthony Marwood, pianisterna Gabriela Montero och Denis Kozhukhin, cellisten Jakob Koranyi, mezzosopranen Ann Sofie von Otter och dirigenten Mei Ann Chen.

"Hjulen rullar snabbare nu. Förfrågningarna är många", konstaterar Örjan Hans-Ers.

Jaime Martín och några av stjärnorna som kommande säsong lockats till Gävle.

Och då har vi inte ens nämnt att Gävlesymfonikerna nyligen spelade för 20 000 på Globen.

Eller att det är en inspelning med Gävlesymfonikerna som hörs under varje föreställning av ”Mio, min Mio” på Stockholms Stadsteater.

Eller att det redan är klart att orkestern ska få åka på utlandsturné igen, så snart som hösten 2018. Den här gången i Europa– med start i Amsterdam och en direktsändning i radio.

Efter skivsuccén har man dessutom gjort ytterligare en inspelning på samma etikett, Ondine. En cd som släpps i november. Också Brahms, tillsammans med Eric Ericsons kammarkör.

" Wonderful. Den skivan kommer att bli till och med ännu bättre”, lovar Jaime Martín. ”Många kommer att bli överraskade. Folk kommer att fråga sig, vad i hela världen är det som händer i Gävle!”

Mer läsning

Annons