Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 16

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

I konstnärskvarteret Gjutarens grannskap. Foto av Peter Jenke, visat under påskutställningen

1. Kulturkvarteret Gjutaren (ny)

Bland allmänheten firar konsten sina ojämförligt största triumfer under påsken. Det är också en upplevelse att vimla, eller hur! Och att uppleva de miljöer där konsten visas. Som de annars lite hemliga konstnärskvarter som öppnade sig under arrangemanget "Konst på gångavstånd" på Brynäs i Gävle. Kvarteret Gjutarens övergivna fabrikslokaler, skrot, konstnärsateljéer och graffiti bär en kulturhistorisk berättelse.

Utsjasad och instängd? Självporträtt av Marie Olskims Lust under titeln

2. Påskgodis på bilavstånd (ny)

Det fanns mer påskkonst bortom Gästrik Konst. Vi drog ända in i Hälsingland. Järvsögalleriet Kulturkossan påskade genom att öppna en utställning med hela 100 konstnärer. Alla ställer ut var sitt självporträtt. Lyckad idé. Kulturkossanpåsken varar dessutom intill maj. Värt en tur, om så bara för Marie Olskims Lusts talande mammaskulptur.

Det har varit alldeles för tyst om Anne Swärd.

3. Anne Swärd (ny)

Äntligen! Så kom till slut nyheten att författaren Anne Swärd är aktuell med en ny roman. Så efterlängtat. Hennes fjärde, efter ljuvliga "Till sista andetaget". Den vi väntar på heter "Vera", handlar om mödrar och döttrar, anländer efter år av tystnad och ska kunna läsas i höst. Sommaren blir lång.

4. Kulturkommunen Sandviken (åter)

Sandviken har fått en fristadskonstnär. Bara så där. Utan tjafs. Utan att först skämma ut sig som Gävle. I dag ska Sandvikens fristadskonstnär presenteras också för allmänheten. "Allt har gått bra med den första etableringen i staden", rapporterar Sandvikens (kultur)kommun.

Nej, lampskärmarna är inte av keramik. Ljuset kommer från papper. I Arbetarbladets nya lokaler.

5. Papper (ny)

Arbetarbladet och kulturredaktionen flyttade i veckan in i supertjusiga nya lokaler där lunchrummets väggar hyllar tidningshistoria och där till och med lamporna är gjorda av papper, för ägarkoncernen Mittmedia har ju annonserat att den älskar print – också.

Ut från listan: Užupis (1), Elise Karlsson (2), "Sameblod" (3), Fyren i Norrsundet (4), Kulturintresserad tv-publik som råkade se nya kulturfrågesportprogrammet "Kontrapunkt" (5).

Mer läsning

Annons