Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänd murvel blev deckarstjärna

/
  • Vägen till författarskapet för Jane Harper gick via en nätbaserad skrivkurs. Efter den australiska öknen har Jane Harper låtit sin andra bok utspels i landets ormrika träskmarker.

Jane Harper hade alltid drömt om att en dag skriva en bok. Hon skrev "Hetta" utan ha den förlagd – och det internationella mottagandet blev sådant att hon nu kan leva på sitt författande.

Annons

– Det har överträffat allt jag någonsin kunnat drömma om. När jag började skriva visste jag inte ens om jag skulle kunna slutföra den, säger hon till TT.

Harper, som nyligen gästade den svenska deckarfestivalen i Visby, kommer från Australien, även om hon under några år bodde i England. Hon har arbetat som journalist på olika tidningar, men har hela tiden haft som mål att en dag skriva en bok.

– Jag ville skriva en thriller och jag ville att den skulle utspelas i Australien. Jag hörde om torkan som hade plågat landet 2008 och om de många trauman det medfört. Och därifrån fick jag ihop intrigen ganska snabbt.

I boken kommer en polis tillbaka till sin barndoms hemstad ute på landet. Hans bäste vän från den tiden ska begravas – han har begått självmord efter att ha dödat sin fru och ett av sina barn. Eller har han det? Vad ligger bakom?

Efter att ha skrivit manuset skickade Jane Harper in det till en manustävling. Hon vann – vilket gjorde att agenter hörde av sig och att hon snabbt fick boken publicerad. Den har nu kommit ut i en rad länder världen över och fått mycket bra kritik.

– Den dag jag skrev under kontraktet kändes det surrealistiskt, som om jag befann mig i en dröm. Det tog lång tid innan jag förstod vad som hade hänt.

Bok nummer två, "Force of nature", publiceras i Australien nu under hösten. Den samma huvudperson som "Hetta" men utspelas i de australiska träskmarkerna. Alla ormar där fick henne att göra sin research genom att tala med experter.

Samtidigt har "Hetta" sålts till Reese Witherspoons filmbolag, som bland annat gjorde Tv-serien "Big little lies". Var och när det kan bli några inspelningar är dock oklart.

– Jag hoppas verkligen att de tänker göra dem i Australien och att de inte flyttar handlingen till något ökenområde i USA.

Roman nummer tre finns redan i Janes huvud, och det kommer att bli en så kallad "stand alone" som inte har något med karaktärerna i de tidigare böckerna att göra.

________________________________________

FAKTA: Jane Harper

Född: I Manchester i Storbritannien.

Bakgrund: Bodde i Australien med sina föräldrar när hon var mellan 8 och 14 år. Flyttade sedan tillbaka till Storbritannien, slutförde skolgången där och jobbade också på flera engelska tidningar. 2008 sökte hon och fick ett jobb som journalist på en tidning i Victoria i Australien. Sedan dess bor hon i landet.

Debuten: Skrev "Hetta" under en nätbaserad skrivarkurs 2014. Intalade sig själv att det inte gjorde något om boken inte publicerades eftersom den var ett "försöksprojekt", men skickade ändå in det till en litteraturtävling för opublicerade böcker. Vann tävlingen.

Aktuell: På svenska med romanen "Hetta" (i original "The dry")

Mer läsning

Annons