Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skådisar sökes till hotelldrottningens musikal

Hotelldrottningen Wilhelmina Skogh behöver sällskap. Hennes liv ska skildras i en kommande musikal. Nu efterlyser teaterkompaniet JV i Sandviken skådespelare. Men redan klart är att Olivia Molin gör titelrollen som en legendarisk affärskvinna.

Annons

Olivia Molin som hotelldrottningen Wilhelmina Skogh i kommande Sandvikenföreställningen

Wilhelmina Skogh – född Wahlgren – var servitrisen som fick en enastående karriär och byggde ett eget järnvägshotell i Storvik och så småningom styrde ett eget turistimperium.

Hon ska porträtteras i musikalen ”The grand lady” som får premiär 20 oktober på Sandvikens Folkets hus.

Jessica Andersson står för manus och regi. Hon driver JV Musik & Teater i Sandviken tillsammans med kompositören Viktor Ståhl som ska skapa musiken.

Wilhelmina Skogh (1850-1926) är värd en större plats i vår historieskrivning, menar de och vill inte minst sätta fokus på jämställdhetsfrågan. Därför kommer skolor att bli erbjudna att se föreställningen gratis.

”Med hjälp av sång och dans, under koreografi av Erika O'Neill, visar vi denna unga kvinnas resa till samhällets topp och människorna runtom henne i industrialiseringens Gästrikland. Vi vill med konstnärliga uttrycksmedel berätta om vem hon var och föra hennes framgångssaga vidare,” säger Jessica Andersson i ett pressmeddelande.

”The grand lady” är en stor satsning. Förberedelserna har börjat men fler aktörer sökes: skådespelare i alla åldrar behövs till både större och mindre roller i den här ambitiösa amatörteateruppsättningen.

”Vi vill hitta intresserade människor som vill prova på, bygga, sjunga, dansa, you name it!”

Jessica Andersson och Viktor Ståhl låg också bakom "Stålfjädrar och sidenband" på Högbo bruk i somras. Den drog stor publik, trots vädret, försäkrar de.

LÄS MER: Jessica Andersson om sin sommarteater.

Mer läsning

Annons