Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter en kaka till kaffet

/
  • Drömmer om kakteater. Martin Pareto gör filosofisk actionteater för unga, denna vecka i Hofors. På lediga stunder samlar han på lokala matrecept som kanske kan användas i ett program hos Folkteatern framöver. Foto: Catharina Sandström

Vad äter vi till vardags i den här regionen?
Pizza, kebab och pasta står högst på lunchmenyn, tror Martin Pareto. Följt av svenska köttbullar.

Annons

Han bygger sina gissningar på en undersökning som han håller på med. Hela vintern har han turnerat med Folkteatern. Vart han än har kommit i länet har han kollat utbudet av kondis och restauranger. Han har undersökt vad de har på menyn (eller bakom kakdisken) och när han hittat något speciellt har han bett att få recept.

– Men det är inte lätt, många gör mat på känn och de riktiga godbitarna bygger på hemliga recept, suckar han.

Martin Pareto är skådespelare i Folkteaterns ensemble. Teatern har ett tema för året, identitet.

– Och då tänkte jag att mat är bra att samlas kring. Äter gör ju alla.

Han gör sin undersökning ihop med kollegan Alexandra (Zetterberg) som spelar i en annan uppsättning. Först hade de tänkt att samla recept till en länets kokbok. Men det verkar bökigt, säger han, ingen av dem har fått tillräckligt många intressanta receptnapp.

De har hört talas om Agnetatårtan i Ockelbo och förvånats över hur mycket thai-matställen som finns i regionen. Men de har fått få tillfällen att smaka av. När de turnerar får de äta skolornas lunchmat.

Han är road både av den gamla svenska traditionen med sju sorters kakor och så kallad invandrad mat.

Han är uppvuxen i Jämtland med båda traditionerna – har en jämtländsk släkt på mödernet och en italiensk pappa som lagat pasta och pesto.

Själv dricker han gärna kokkaffe och när han nu lagar mat blir det gärna köttfärslimpa, för det gillar hans treåring.

Mer läsning

Annons