Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig religionsrysare

/
  • 14-åriga Maria (Lea van Acken) vandrar smärtans väg. Hon är ett offer för fanatiker och fundamentalister.

Humanisternas ordförande Christer Sturmark borde inte se den här filmen. Han kan bli så upprörd att han får en hjärtattack – av berättelsen om flickan Marias katastrofuppfostran i en extremkatolsk familj.

Annons

Hon är 14 år och tror att musiken som eleverna joggar till på skolans idrottslektioner är satanisk. Soul och gospel, glöm det. Trummor och monotona rytmer frestar människan till okyska tankar.

Miljön är tysk landsbygd, föräldrarna fanatiskt fundamentalistiska. Barnen fogar sig tyst. Men särskilt äldsta dottern vill vara sin stränga mamma till lags. Vägledd av en ung och entusiastisk konfirmationspräst vaktar Maria på varje eventuell synd (det är också en synd att inte varna andra för satansmusiken) hon riskerar att begå. Som att tala med en trevlig pojke i parallellklassen; att han heter Christian och är ett helgon som sjunger i kyrkokör, förbättrar inte saken det minsta. Här talar vi nolltolerans.

Maria blir allt blekare och magrare i självvald askes. ”Fader, kan man offra sitt liv för att någon annan ska bli frisk?”. Hon undrar. För hennes fyraårige lillebror är sjuk. ”Fader, är det en synd att vilja bli helgon?”.

Det talas i filmen mycket om den heliga Maria som förebild, modern som utstår smärtan att se sin egen son bli korsfäst. ”Marias väg” anspelar också rent faktiskt på skildringen av Jesus sista plågsamma vandring, detta genom en sorts återkommande bibliska kapitelanvisningar.

Vart och ett avsnitt är en scen filmad i en enda tagning. Lustigt nog, ungefär som just nu bioaktuella svenska regissören Roy Andersson brukar göra.

Tablåerna i Dietrich Brüggemanns ”Marias väg” lider dock inte av samma estetiska perfektionism. Här gestaltas istället känslomässigt dramatiska konfliktsituationer vilket påminner mer om österrikiska filmaren Ulrich Seidl (känd för "Paradis"-trilogin).

Maria ställs inför korsvägar – där hennes påtvingade tro inte gör henne fri att välja. Lea van Acken spelar enormt övertygande denna bräckliga tonåring i svår psykisk nöd.

”Marias väg” är en uppenbarelse. Belysande, vansinnigt skrämmande. En riktig religionsrysare.

Mer läsning

Annons