Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ametist Azordegan återvänder som Local Heroes-värd: "Extra roligt att det är i Sandviken"

För andra året i rad kommer respekterade musikjournalisten Ametist Azordegan att leda Local Heroes-galan. Hon är delvis uppvuxen i Ockelbo och ser fram emot besöket i Sandviken.
– Det var till Sandviken man åkte för att uppleva stadsliv, säger hon.

Annons

LÄS MER: Förra årets inför-intervju med Ametist Azordegan

Förra årets gala i Gävle konserthus var Ametist Azordegans första Local Heroes och 18 februari ska hon greppa mikrofonen igen och leda publiken genom en ny. Innan henne har bland annat Min Stora Sorg och Rickard Olsson haft uppdraget. Det var aldrig någon tvekan för henne att köra en andra gång.

Ametist Azordegan håller i Local Heroes-galan för andra året i rad. Bilden är från

– Jag har väldigt mycket kärlek till det området och det är kul att få göra en liten "touchdown" i de gamla hemtrakterna då och då. Det är extra roligt att det är i Sandviken i år. När jag bodde i Ockelbo så var det dit min mamma tog mig när vi skulle uppleva stadsliv. Vi brukade lyxa till det lite och äta på någon kinesisk restaurang, berättar hon.

Det är bara delvis för den lokala kopplingen som hon tackar ja till uppdraget – den huvudsakliga anledningen är egentligen en annan.

– Dels hade jag superroligt förra året men främst tycker jag att det är viktigt att lyfta fram lokala artister. Såna här galor är viktiga som en motvikt till att mängden lokal musikjournalistik har minskat.

Något du minns särskilt från förra året?

– Jag minns många av artisterna, men ska jag nämna en grej så är det Frida Scar och hennes glädje när hon vann sina priser. Sen tycker jag arrangörerna hör till de absolut trevligaste jag träffat.

Ametist Azordegan har sin vana trogen många "järn i elden". Nyligen blev det exempelvis klart att hon ska agera curator för en utställning om svensk hiphopmusik på Scenkonstmuseet i Stockholm. Dessutom fortsätter hon sitt arbete med det projekt som kallats "Svenska Hiphop-boken". I höstas berättade hon om en ny inriktning för boken.

– Boken kommer inte alls att bli ett uppslagsverk eller en dokumentation av genren, som det har sagts tidigare. Efter att ha kommit hiphopen ännu närmare under arbetet med boken har jag kommit fram till att det vore som att bakbinda en så viktig, levande och karismatisk genre. Hiphopmusiken har alldeles för mycket personlighet och dramatik, så i boken kommer jag berätta det om genren som jag tycker är det intressanta.

FAKTA: Ametist Azordegan

Ålder: 37

Uppvuxen: Tehran, Ockelbo och Stockholm.

Förtroendeuppdrag: Jury för Grammis (huvudsaklig jury), jury för Swedish Music Hall Of Fame (med Jan Gradvall, Kerstin Behrendtz, Per Sinding-Larsen).

Urval av tidigare uppdrag: Kreativ producent och programledare för "En kärleksattack på svensk hiphop" som gick på Sveriges Radio P3 i 7,5 år. Jobbat på Sveriges Television (start 1999) med exempelvis musikprogrammen "Pop i Fokus" och "Kvällstoppen", bland mycket annat.

Källa: ametistazordegan.com

LÄS MER: Förra årets vinnare

Local Heroes-vinnarna 2010-2015

Annons

Mer läsning

Annons