Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsrocken läggs ner – har haft för få besökare

Hoforsrocken läggs ner efter 11 år. Anledningen är att evenemanget haft för få besökare de senaste två åren.
– Det är vemodigt så klart, säger festivalgeneralen Mats Björklund.

Annons

Evenemanget har funnits i 11 år och gjort sig känt för att sträva efter att ha en jämställd festival. Redan förra året var det nära att det inte blev någon festival, året innan hade nämligen Hoforsrocken regnat bort. Förra sommaren var vädret bra men det hjälpte inte och nu står det klart att det inte blir någon Hoforsrock 2017.

Northern Ladies på Hoforsrocken under 2016 års upplaga av festivalen.

Beslutet är taget i samråd Folkets hus & park i Hofors som är arrangör. Svikande publiksiffror de senaste två åren har fått evenemanget på fall.

– Det är ekonomiska skäl bakom så klart. Till slut blev det ohållbart att lägga tid och energi på något och så är det ändå så få som kommer. Det har förstås gjort att man tappat suget lite också, säger Mats Björklund som grundade festivalen och varit med hela vägen till slutet.

– Det känns vemodigt. Man trodde att Hoforsborna ville ha en rockfestival men på de senare åren har min känsla varit att det mest varit folk utifrån som gått på festivalen.

Mats Bjröklund berättar att han startade festivalen för 11 år sedan för att ge oetablerade band en chans att spela utomhus. Festivalen rönte sedan mer och mer intresse, kanske mycket för ambitionen att vara en helt jämställd festival, och bandbokningarna behövde bli lite mer namnkunniga för varje år som gick.

– Till slut blev vi nästan kända över hela Sverige, men det har blivit svårare och svårare att hålla ner kostnaderna. Det kostar lite mer att ha bättre artister men samtidigt vill inte folk betala de 300 kronorna ändå – trots att det egentligen är väldigt billigt, säger Mats Björklund.

2015 stoppades möjligheten att ha medhavd alkohol på festivalen efter påtryckningar från polisen bland annat. Beslutet sammanfaller med det faktum att publiken började svika.

– Det är väldigt synd om en festival ska gå under för det i så fall. Man ska inte glömma att det inte var så kul för oss heller att städa upp och hålla ordning under festivalen.

LÄS MER:

Hoforsrocken lever trots förra årets regnsmäll: "I början var det nattsvart"

Hoforsrocken – liten festival med stort hjärta

Stopp för medhavd alkohol på Hoforsrocken

Mer läsning

Annons