Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lärdomsstad efter fyrtio guppiga år – här är Högskolan i Gävles historia

Sveriges första fastighetsmäklarutbildning, Skapas utvecklingspris, flera professurer och ständigt nya rekord av antal studenter. Men också inslag av kränkande särbehandling, sexuella trakasserier, chef med brottsregister och avhopp efter samarbetssvårigheter.

Annons

Det har hänt mycket under högskolans 40 år. I en serie artiklar ska vi berätta om jubilaren i Gävle.

Använd pilarna och scrollen för att se vår tidslinje med bilder ovan. Eller läs om historian här nedan!

1977

Högskolereformen antas och den 1 juli samma år grundas Högskolan i Gävle/Sandviken. Rektor är Wenche Nerdrum-Ullman.

1979

Friskvårdslinjen och Företagstekniklinjen etableras.

1980

YTH-stål får en allmän linje.

1981

Skolan delas upp i två institutioner, en för beteendevetenskapliga, naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga ämnen och en för metodik och kommunikation.

1983

En lokal linje i datorteknik etableras i Sandviken.

1985

Sandviken får ytterligare en lokal linje i elektronik.

1989

Teknologie doktor Birgitta Stymne tillträder som rektor.

1992

Högskolan i Gävle är först med att starta fastighetsmäklarutbildning i Sverige.

1993

Högskolans verksamhet delas in i fem olika institutioner för olika ämnen.

1994

Grundutbildningen av värnpliktiga upphör vid Hälsinge regemente, I14, Kungsbäck. Den 30 juni 1994 lämnar nästan alla militärer byggnaderna. Fortifikationsverket säljer husen till Akademiska Hus. Under 1995-1996 renoveras byggnaderna och Högskolan i Gävle/Sandviken, kan flytta in.

1995

Landets första förskollärarutbildning med inriktning mot naturvetenskap och teknik startar.

1996

Vårdhögskolan flyttar in med sina sjuksköterskeutbildningar.

1998

Skolan byter namn till Högskolan i Gävle och studentbostäderna i Midgårdslunden blir klara.

2000

BMG (Byggd miljö i Gävle) integreras med Högskolan.

2001

Matematikprofessor Leif Svenssons tillträder som rektor.

2002

Vårdhögskolan blir en del av högskolan med egen institution.

2003

Belastningsskadecentrum (CBF) integreras med högskolan.

2005

Det nya biblioteket med plats för 85000 böcker och 800 läsplatser står klart.

2008

Maj-Britt Johansson, professor i skoglig marklära, blir ny rektor.

2010

Tre akademier ersätter de tidigare sex institutionerna.

2011

Den första forskarutbildningen startar med tre doktorander inom Byggd miljö.

2012

Högskolan får sin andra forskningsprofil, Hälsofrämjande arbetsliv.

Design och träteknikprogrammet flyttar in i Silvanum.

Högskolan utbildar 240 blivande sjuksköterskor i Kina under sex år. Uppdraget beräknas ge en vinst på 1,5 miljoner kronor. Minst 15 lärare ska resa till Kina för att undervisa.

Fem av 40 lärare på en avdelning på högskolan uppger att de varit utsatta för mobbning, trakasserier och kränkande särbehandling från sina kollegor.

500 studieplatser plockas bort men 2013/2014 satsar högskolan på åtta nya program: utredningskriminologi, fritidshemsprogram, företagsekonomiskt magisterprogram, industridesign, Creative computer Graphics and Visualization, miljö­psykologi, civilingenjör, elektroteknik och civilingenjör, energisystem.

Högskolan borde bli en del av Uppsala universitet anser högskoleverkets stabs­chef. Det fanns inga fördelar med det, meddelar rektor Maj-Britt Johansson. När riksdagsledamot Lars Beckman, M, vill se utredningen får han till svar att den inte finns i rapportform.

2013

Sedan studentavgiften infördes 2011 har intresset för högskolan dalat rejält bland de kinesiska studenterna, endast 25 procent mot tidigare söker till högskolan.

En anställd med behörighet till antagningssystemet skriver in sig själv och bekanta på utbildningar. Kvinnan väljer att säga upp sig när det hela uppdagas.

Anställda på högskolan rekommenderas att informera sin närmaste chef vid kontakt med medier. Kommunikationspolicyn är olycklig, tycker justitiekanslern (JK), det påverkar medarbetarens yttrandefrihet. Men avstegen är inte så stora att de bör leda till kritik, konstaterar JK.

Högskolan kommer på andra plats i en ranking över distansutbildningar som gjorts utifrån studenternas prestationsgrad.

2014

Sjuksköterskeutbildning får omdömet hög kvalitet efter universitetskanslerämbetets (UKÄ) utvärdering av landets 24 sjuksköterskeutbildningar. Endast två skolor får mycket hög kvalitet.

En högt uppsatt chef på högskolan får sparken och ett avgångsvederlag på 460000 kronor, tio månadslöner. Chefen hinner bara jobba i fyra månader innan högskolans administrative chef upptäcker hans brottsregister som omfattar skadegörelse, ofredande, övergrepp i rättssak och överträdelse av besöksförbud.

Utbildningen i religionskunskap har bristande kvalitet anser UKÄ, men filmvetenskap och företagsekonomi har hög kvalitet. En examinator anses för hård och får sparken.

2015

Högskolan får 1,4 miljoner från Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KK-stiftelsen) och kan starta en unik masterutbildning i GIS (geografiskt informationssystem).Ett nytt automationslabb invigs. Labbet är high tech och ska användas vid forskning på elektroniska näsor, robotik, artificiell intelligens och bildbehandling.

168 studentlägenheter står inflyttningsklara vid gamla hinderbanan, respektive vid röda baracken på Nobelvägen.

Uttalanden om att en anställd anklagas för sexuella trakasserier och att rektorn är svår att samarbeta med tillbakavisas i ett pressmeddelande. Två chefer slutar i protest.

Fyra högteknologiska dockor ska höja statusen på sjuksköterskeprogrammet. Dockorna kan andas, blinka, kräkas och få hjärtstopp.

2016

Statistik från SCB/UKÄ visar att ungefär lika många män som kvinnor doktorerar men på Högskolan i Gävle är bara 15 procent av professorerna kvinnor, långt under genomsnittet.Rekordstort söktryck till högskolan. Nästan 12000 har Gävle som förstahandsval.

Usman Haider får Skapas utvecklingspris för sin uppfinning Exoskeleton, ett konstgjort skelett för personer med rörelsehinder som han utvecklat på högskolan.

UKÄ riktar hård kritik mot högskolan efter en anställningstvist och säger att högskolan har allvarliga brister i sin rättstillämpning.

Ett forskarlag inom företagsekonomi får åtta miljoner kronor för att studera hållbara affärsrelationer. Pengarna kommer från Strukturfondspartnerskapet som Region Gävleborg och Tillväxtverket ligger bakom.

2017

40-årsjubileum med nytt rekord 17 000 studenter, varav nästan hälften pluggar på distans.Kommunen planerar 400 nya studentbostäder i Kungsbäck och en matbutik. Byggstarten beräknas till 2018.

Många hoppar av studierna på högskolan, 60 procent från ämneslärarprogrammet och ungefär lika många från utredningskriminologi och människa-kultur-religionsprogrammet.Ylva Fältholm, professor i arbetsvetenskap, tillträder som rektor.

Mer läsning

Annons