Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg ner plakaten och satsa på hälsocentralerna

/

Annons

Jag tycker det är viktigt att regionalverksamhet finns i hela länet. Gävleborgare ska få bra service, oavsett var i länet de bor. Regionledningen, den majoritet som består av S, V, MP och C, har på förslag att flytta regionala jobb från Gävle till andra orter i länet.

Klart att Region Gävleborg ska finnas som arbetsgivare i länets alla kommuner, vilket man gör redan idag. Det finns hälsocentraler och kollektivtrafik i hela länet. Förutom i Gävle finns det sjukhus i Sandviken, Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn.

Att man nu vill stärka hela länet välkomnar jag. Men det logiska är att stärka och utveckla det som redan finns. Se till att kvalitén på hälsocentralerna säkerställs. Att det finns tillsvidareanställda läkare och sjuksköterskor på alla hälsocentraler och i länets alla kommuner, så skapas fler kvalificerade jobb i hela regionen. Individer som med sin trygga anställning själva aktivt väljer att verka och leva i länets alla kommuner. Det är först då det blir en vinst för hela länet.

Att skapa en flyttcirkus av verksamheter där personal tvingas till en arbetspendling som är kostsamt både ekonomiskt och socialt skapar inte tillväxt utan riskerar att öka kostnaderna och dränera länet på kompetens.

Statliga utlokaliseringar har visat sig vara dyra lösningar, både vad det gäller personalutköp och höga kostnader för själva flytten. Det handlar om pengar som kunnat gå till själva verksamheten. Pengar som staten till exempel hade kunnat använda till att anställa fler poliser i hela landet. Målet, att hela Sverige ska leva, hade nåtts samtidigt som varje krona hade används på bästa sätt. Det finns tillfällen då statlig utlokalisering visat sig vara lyckosamt, det är när nya verksamheter har byggts upp eller helt stöpts om.

Mitt råd till regionledningen är att undvika plakatpolitik, gör istället det Liberalerna i regionen föreslår i sitt budgetalternativ. Liberalerna satsar en kvarts miljard mer än majoriteten på primärvården, alltså hälsocentralerna som möter patienterna längst ut i sjukvårdsorganisationen. Onödigt mycket grundläggande sjukvård hamnar nu på akutmottagningarna som redan är hårt pressad.

Fortsätt i riktningen och i den goda tanken att hela länet ska leva. Se till att det blir verkstad. Satsa resurserna i verksamheterna så vi får mer vård och inte mindre. Satsa på hälsocentraler genom att öka öppettider och att anställa läkare och sjuksköterskor, som vill verka och leva i länet. Slå inte sönder specialistsjukvården och tvinga inte era anställda till ofrivillig arbetspendling.

Helene Åkerlind (L)

Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons