Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska svarar efter broolyckan: Säkerheten är högsta prioritet

/

Annons

Svar till: Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala, efter broolyckan i Ludvika. Vi är överens med Byggnads om att säkerheten på arbetsplatserna alltid måste ha högsta prioritet. Vi tar oerhört allvarligt på säkerheten och på det inträffade i Ludvika. Alla måste vara säkra på att de kommer att kunna gå hem från jobbet. Det ska vara en självklarhet.

Läs också: Byggnads efter broraset: Ansvaret ligger på er, Skanska!

Däremot finns det två saker i Byggnads text som vi vänder oss mot. Till att börja med tycker vi att det är alldeles för tidigt att börja spekulera i bakomliggande orsaker. En byggarbetsplats omfattar mängder av moment. Varje moment måste i sin tur vara rätt konstruerat, ha rätt material och utföras på rätt sätt. Alla de här delarna måste vara på plats för att helheten ska fungera.

Nu kommer polisen såväl som Arbetsmiljöverket och Skanska utföra noggranna utredningar för att ta reda på vad som har gått så fruktansvärt fel och vad vi kan göra för att det aldrig ska hända igen. Låt oss vänta med de slutsatserna.

Det andra vi inte håller med om är beskrivningen av att vi ”säljer ut” våra projekt. När vi vinner stora uppdrag anlitar vi underentreprenörer för att vi behöver vi deras kompetens för att utföra olika uppgifter tillsammans. Så fungerar i princip alla branscher.

Vi har givetvis fullt ansvar för säkerheten och personalen på våra arbetsplatser, men vi förbättrar och utvecklar också säkerhetsarbetet gemensamt med våra underleverantörer. Den spekulation som framkommit i skuldfrågan riktad mot en utländsk underentreprenör tycker vi är olycklig. Nu ska vi lägga all kraft tillsammans med berörda myndigheter för att utreda och bringa klarhet i vad som gått fel.

Edvard Lind,

Presschef på Skanska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons