Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåt gårdsförsäljning av alkohol i Sverige!

/

Annons

Nyligen uppmärksammades det att statliga Systembolaget har försökt att påverka bland annat riksdagsledamöter och andra opinionsbildare. Systembolaget är ett av de sista kvarvarande monopolen i Sverige, men trots det agerar de som om de vore vilket företag som helst på en fri marknad. Det är absurt att ett företag utan vinstintresse eller konkurrenter satsar miljontals kronor av skattebetalarnas pengar för att påverka såväl beslutsfattare som allmänheten genom direktbrev och marknadsföring.

Det mest uppenbara området där en översyn av svensk alkohollagstiftning behövs är gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och det arbetar vi för på såväl EU nivå som i Sveriges Riksdag. Den svenska alkoholpolitiken har historiskt sett haft till syfte att minska konsumtionen och förbättra folkhälsan. Men ingen kan på allvar tro att möjligheten att köpa mindre kvantiteter relativt dyrt lokalproducerat vin eller öl skulle påverka svenskarnas hälsa. Om något skulle det minska utrymmet i hushållsbudgeten för att köpa större volymer lågprisöl och billiga lådviner.

Att öka förståelse för framställningsprocessen är också del i att skapa en sund dryckeskultur där kvalitet trumfar kvantitet. Vi anser att det vore rimligt att ge våra svenska småproducenter samma villkor som sina motsvarigheter i andra EU-länder. Förslagsvis kan ett undantag från EU-rätten begäras under en försöksperiod för att testa gårdsförsäljning i ett par regioner där det redan finns vingårdar och småbryggerier, eller genom särskilda tillstånd för gårdsförsäljning i linje med utskänkningstillstånd. Förutom att tillåta försäljning handlar det också om att tillämpa nedsatta skattesatser för mindre producenter så som är vanligt i övriga EU-länder. Det handlar om att uppmuntra entreprenörskap, stärka den svenska besöksnäringen och skapa arbetstillfällen inom servicesektorn. Det har blivit dags att gå från ord till handling för att skapa en livskraftig, självförsörjande och levande landsbygd.

Det är både orimligt och omodernt att den som besöker en vingård eller ett litet bryggeri kan gå omkring och titta på produktionen, lära sig om anläggningens historia och provsmaka produkter, men sedan inte kunna köpa med dem hem. Istället hänvisas man till närmaste Systembolag, vars inköpsregler dessutom missgynnar småproducenter. Som förtroendevalda har vi besökt stora delar av Sverige, däribland ett stort antal fantastiska landsbygdsföretagare som är stolta över sitt hantverk och brinner för sina produkter. Att höra hur dessa drivna personer, som genom personligt risktagande skapar arbetstillfällen, tvingas avstå försäljning visar för oss att systemet inte längre är ändamålsenligt.

Turism handlar om att skapa upplevelser, att visa upp något unikt och lokalt. Då duger det inte att hålla kvar vid föråldrad förbudspolitik. Det är dags att tillåta gårdsförsäljning av alkohol även i Sverige!

Anna Maria Corazza Bildt (M),

Europaparlamentariker, Första vide ordförande i utskottet för den Inre Marknaden och Konsumentskydd

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons