Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bad är hälsa, hälsa ofta!”

Annons

Det var ett av våra honnörsord i Badhusets Vänner, BHV, under sju år mellan 1997-2004 i Älvkarleby Kommun. Nu vill jag besvara och slutgiltigt lämna några fakta, eftersom signaturen ”Besviken fd Älvkarlebybo som har hjärtat kvar i byn” och Kommunstyrelsens ordförande Marie Larsson åter tar upp detta projekt. Ett projekt som engagerade invånarna så pass mycket, att det blev en av huvudfrågorna vid två kommunfullmäktigeval och för att jag som ordförande i BHV nämns i insändaren den 2 maj i år.

Älvkarleby Kommun inbjöd till ett framtidsseminarium år 1995. Som en av representanterna för Svenska kyrkan var jag som kyrkoherde inbjuden. En person till och jag valde en grupp för ungdomsfrågor. Vi gick runt i klasserna på Rotskärsskolan och gjorde en enkät om framtiden. Resultatet blev en stark önskan om att få ett kafé och ett badhus!

Jag blev ensam kvar i vårt team, då jag kände att detta var något att satsa på för allas och samhällsekonomins bästa i Älvkarleby Kommun. Efter samtal med Johan Sennerfeldt, lärare och Håkan Kingstedt, personalchef på Stora beslutade vi att försöka starta en förening.

I kontakt med några tappra medkämpar bildades Badhusets Vänner år 1997. Vi kämpade till juli 2004, då vi avslutade allt arbete. Som ordförande i BHV fick jag ta emot både ris och ros, och hånades bland annat med tilltalet ”Jaså, här kommer den nye partiledaren”. Men det bästa var kvinnan, som under 20 år måste åka till Uppsala för rehabiliteringsbad en gång i veckan. En resa och behandling, som tog henne 6 timmar. Hennes kram värmer mitt hjärta än – tack!

Den kontakt och samarbete med kommunen var, dels att vi i BHV fick ett miljöpris, dels att sista halvåret för oss i BHV fick vara en resurs och kontakt med Kommunhuset, men annars inget samarbete. Stöd, rent politiskt, fick vi från de fyra borgerliga partierna, M, FP, KD och C.

Dessutom fick vi stöd via MP och kontakt med EU-ledamoten Inger Schörling, MP, som bjöd oss att komma till Bryssel och hämta kunskap hos de ansvariga för ett ekonomiskt stöd. Då bjöd vi även från BHV:s sida in alla partier med en representant vardera samt Kommunalråd, plus ansvarig sköterska för folkhälsofrågorna i Nord-Uppland, att medfölja. Och det blev en mycket lyckad studieresa och PR för Älvkarleby Kommun. Bara en namnunderskrift från kommunen behövdes för att söka ett EU-bidrag, men tyvärr fick vi inte denna underskrift.

BHV fick 500 medlemmar. Arkitekten Rolf Backman från Ekenäs i Finland, ritade det tänkta badhuset och besökte oss i Skutskär två gånger – utan kostnad! Detta eftersom han uppskattade vårt ideella arbete.

Vd på Stora Enso, Per Malmström, gav oss ett skriftligt kontrakt på 20 år med gratis överskottsenergi/spillvärmevatten för uppvärmning av bassängerna.

Badhusbygget beräknades kosta 38 miljoner kronor och placeras på nuvarande ”Välkomst-kullen” mitt emot Brandstationen, med en planerad bro över till Rotskär, så att eleverna lätt skulle kunna ta sig dit. Hemköpsägaren ändrade affärens planer och insåg värdet av parkering runt badhuset. Vi hade påbörjat en ”jakt” på tio miljoner kronor för att bygget skulle kunna börja och begärde inte ett enda öre från Älvkarleby Kommun!

Dåvarande Kommunalråd lovade dock spontant BHV vid ett allmänt möte hösten 2001 fem miljoner kronor i investeringsstöd och två miljoner kronor i ett årligt driftsstöd.

Till AU gavs följandeavtals- förslag i okt 2003: a/ Beslut om att bygga ett badhus, b/ Kommunen tar ett huvudmannaskap genom bildande av Badhuset AB, c/ Kommunen tillsätter en styrelse med olika slags fackkunskap. Uppdraget skall vara slutfört, så att byggstart kan ske 2005. d/ Badhuset AB – tillsammans med HSS (800 medlemmar), Harnäs-Skutskärs Simsällskap ansvarar för drift av anläggningen.

Badhuset i Skutskär var tänkt att ha dygnet-runt-öppet med HSS ansvarigt för badmästar- och badvaktssysslorna. Alltså Sveriges första dygnet-runt-öppna badhus! Detta för att tillgodose de skiftesarbetande på olika företag i kommunen, främst dåvarande Stora Enso.

Landstinget hade visat intresse att flytta in med sjukgymnastiken, liksom en fysioterapeut samt en som ville starta kafé. Dessutom var rehabiliteringsbadet med extra varmt vatten uthyrt till olika intresserade företag varenda kväll i veckan, och skulle göra badhusets ekonomi till ett stort plus.

Kommunstyrelsen i Älvkarleby beslutade i juni 2004, efter votering och avståenden, NEJ till en kommunal medverkan. Och den 13 sep 2004 kallade vi till ett avslutsmöte i BHV. Ritningarna finns dock kvar i Skutskär.

Detta var de kalla fakta om badhusdrömmen för oss och alla medlemmar som vi i BHV jobbade för. Men den som lever kanske får se ett badhus i framtiden. Tills dess, bada i Bodaån, vid Rullsand eller i ditt egna badkar. Och vill du veta mer, välkommen att läsa ”Ett sånt badliv!” via Badhusets Vänner och författat av Jarl Holmström och Lennart Sahlberg och sponsrat av Stora Enso Bruk (finns på Biblioteket).

”Bad är hälsa” tecknar:

Lars Gustafson,

för alla i styrelse och medlemmar i Badhusets Vänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons