Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Experimentet med friskolor bör snarast upphöra"

Annons

Svar till: Torbjörn Edlund. Jag har inte haft några synpunkter på hur friskolor fungerar. Med tanke på urvalet av elever så vore det konstigt om det inte fungerade alldeles utmärkt. Samlar man ihop elever från välbeställda studiemotiverade hem så borde ju studiesituationen bli alldeles utmärkt.

LÄS OCKSÅ: "Fel om hur friskolor fungerar"

Trots detta så finns det exempel på att skolor bara lagts ner då lönsamheten sviktat.

I skollagen står det att skolan skall utjämna skillnaderna mellan barnen. De som ej fått en så bra start i livet ska kompenseras!

Jag menar att friskolor istället för att utjämna ökar skillnaderna mellan barnen. Den kommunala skolan dräneras genom friskolorna på de elever som skulle kunna vara inspiratörer eller draglok. Här kan ju du invända och undra: vem i hela friden vill ha sitt barn som draglok?

En annan brist när det gäller friskolor är att de bara finns där det finns ”marknad”. I likhet med dig har jag barnbarn. De sex som jag har bor dock på ett ställe där det inte finns någon friskola på rimligt avstånd. Marknaden är för liten. Förmånen med friskola kan alltså ej erbjudas i hela landet. Vi ger alltså ej alla barn i landet förmånen att få gå i friskola.

Nu till begreppet ”välbeställd” som jag använt så menar jag att man kan vara det i flera avseenden. Man kan vara det socialt, kulturellt eller ekonomiskt. Du ser i ditt svar bara till den ekonomiska sidan.

Om man har socialt kapital kan väl det avse bra förmåga att lotsa sig fram i samhällets koder, alltifrån firmafester till Nobelmiddagar. De som har kulturellt kapital kan nog åtminstone ett främmande språk, vanligen engelska. De är hyfsat hemma i litteratur, går kanske på teater och utställningar. De är vad man kallar högutbildade. Att kunna engelska bra är säkert en fördel om den lärare man vill prata med bara kan det språket.

Det är efter vad jag sett på friskolornas hemsidor och Skolverket vanligt att ”friskoleföräldrarna” har högre utbildning. De är vanligen högre utbildade än vad de föräldrar är som har sina barn i en kommunal skola.

Här har du din efterfrågade statistik. Det finns också statistik som visar att andelen outbildade lärare är högre i friskolor. Jag gissar att det kan gå bra eftersom barnen där är så studiemotiverade. Föräldrarnas utbildningsnivå är avgörande för hur bra barnen lyckas i skolan. Det har många undersökningar visat.

Friskolor tar ej emot alla elever! Elever som bedöms resurskrävande har svårt att komma in på friskolor. Jag uppsökte, med en kille som jag var god man åt. Han var ensamkommande flykting. På skolan fick jag klart för mig att man inte hade några sådana elever och att man saknade såväl vana som resurser att ta emot killen.

Experimentet med friskolor bör snarast upphöra. Lägg ner!

Sören Svensson

LÄS OCKSÅ: Inte bara välbeställda som har sina barn på friskola

Friskolor sägs öka valfriheten - men vilka är det som väljer?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons