Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta inte polishuset!

Annons

Vad skulle polisen i Gävle vinna på att flytta verksamheten från Södra Centralgatan 1, från stadskärnan västerut till skogen i Kungsbäck?

Några flyttönskemål av detta slag har aldrig offentliggjorts av polisen. Det är räddningstjänstens ledning som velat ha polisen och åklagarmyndigheten som utfyllnad i en drömd monumentalbyggnad intill whiskyfabriken. Åklagarna har redan tackat nej. Inga officiella polistalesmän har utåt kommenterat flyttförslaget, och inga underställda har vågat säga så mycket som ett pip – detta till skillnad från räddningstjänsten, vars personal protesterat.

Redan långt före den sista stadsbranden, 1869, fanns polisen i centrum. 1863, i den första adresskalendern (telefonkatalogernas föregångare), hade polisen sitt ”vaktkontor” i rådhuset. Där chefade stadsfiskalen Röhman över fyra polisbetjänter, en stadsvaktmästare och fyra stadstjänare. ”De förr anställda 4 lönlöse e. o. polisbetjenterna äro numera avskedade.” Brottsligheten var väl inte så överväldigande. Eller kanske de fyra hade upphöjts till stadstjänare.

LÄS OCKSÅ: Svar: Direktreklam i våra brevlådor bör förbjudas

1930 flyttades verksamheten till stadshusets östra flygel vid Köpmangatan och 1971 togs det nuvarande polishuset i bruk. Inga utflykter ut i bushen – polisen fanns i händelsernas centrum.

I Kungsbäck är en för brandmän och poliser gemensam larm- och ledningscentral planerad. Dock har polisen redan sin ledningscentral i Uppsala. Vilka skulle flytta därifrån, ut på landet? Även den konsult som anlitats för att utreda ärendet torde ha svårt att finna en acceptabel motivering.

LÄS OCKSÅ: Svar: "Direktreklam uppskattas av många"

Kostnaden för att dra fram kraft–fiber–elvärme till det tänkta läget i väster uppges hamna på 160-200 miljoner. Huset skulle kosta 140 miljoner, alltså minst 300 miljoner så långt. Vägar, vatten, avlopp, förstärkning av broar med mera tillkommer. Man kan räkna med att projektet skulle sluka minst 500 miljoner. Och allt brukar ju bli dyrare än beräknat…

Nästan dagligen passerar jag polishuset, intill länsmuseet och Gavleån. Där inne sitter alltid folk som väntar på att få framföra sina pass- och andra ärenden. Utanför, före öppningstid, står folk och inväntar klockslaget tio. Polisens öppna mottagning behöver finnas där människorna lätt kan nå den. Inte bland tallar, blåbär och svamp. 

Barbro Sollbe

Vad tycker du om att polishuset flyttar och att det blir ett "blåljushus"? skriv en insändare och skicka den till torget@arbetarbladet.se.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons