Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätte massutrotning en myt

Annons

Det är en vida spridd myt att det pågår ett sjätte massutrotning just nu. Lika fullt är det en myt som saknar vetenskapligt stöd. Det egentligen bara att titta på utrotningstakten sedan 1500 och jämföra med vad som hände vid de fem konstaterade massutrotningarna. Nuvarande takt är helt enkelt inte i närheten av vad som behövs för en massutrotning. Dessutom innebar de fem tidigare att inte bara arter, utan också hela släkten och familjer av arter, dog ut. Vilket inte alls har skett sedan 1500.

Den som inte litar på statistik, kanske litar på en expert? Paleontologen Doug Erwin vid Smithsonian Institute uttalade sig nyligen om att det inte alls pågår någon sjätte massutroning och att det är skräpvetenskap att påstå att den pågår.

En som tydligen har svalt myten är Andreas Ekrot, som i ett inlägg 28/7 skriver att vi måste stoppa den genom att bli veganer. Han hävdar att de fem tidigare berodde på klimatförändringar, men orsakerna till fyra av dem är osäkra. För den senaste, för 65 miljoner år sedan, vet vi att ett stort objekt från rymden slog ner vid vad som nu är Mexikos kust. Förutom de direkta effekterna, orsakade nedslaget sannolikt en flerårig, global avkylning som många arter inte kunde överleva.

Vi stoppar ingen sjätte massutrotning genom att alla bli veganer, för det pågår ingen sjätte massutrotning!

Lars Kamél,

nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons