Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigt med en balans i rovdjurspolitiken"

Annons

Man måste vara duktigt påläst om man som riksdagspolitiker ger sig in i den polariserade rovdjursdebatten för att inte förlora trovärdighet. Utifrån Lars Beckmans (M) inlägg i interpellationsdebatten och i media, vidhåller jag att han saknar avgörande kunskaper vad gäller rovdjursförvaltningen.LÄS OCKSÅ: Vargsituationen i Gävleborg Beckman (M): Sverige behöver en ny M-ledd alliansregering!

Var någonstans hämtar han uppgiften att vargstammen i Sverige kan vara så många som 450 individer, trots att gällande inventering säger 355? Om han utgår från det övre konfidensintervallet i denna inventering, så förstår han inte sig på hur förvaltning av skyddade arter måste fungera ur försiktighetssynpunkt.

Han är vidare frustrerad över Länsstyrelsens tilldelning om två vargar kommande jakt och menar att Gävleborgarnas förtroende för förvaltningen därmed är i botten. Detta eftersom miniminivån är beslutad till två årliga föryngringar (20 vargar). Uppenbarligen känner han inte till att Naturvårdsverkets inriktning för miniminivån i länet är minst fyra föryngringar (40 vargar) och där är vi nu efter att Blybergsreviret sköts bort i vintras.  Den nya nivån är ännu inte implementerad, men troligen har Länsstyrelsen i sitt beslut tagit höjd för denna nivå?

Beckman ger vidare sken av att det inte går att leva i delar av Gävleborg på grund av vargförekomstens konsekvenser för socioekonomin, men har uppenbarligen inte tagit del av de forskarrapporter som motsäger just detta (SLU, Fakta Skog 6-2013).  Han tycks vidare tro att det är jag som påstår att vargarna är gravt inavlade, trots att det finns åtskilliga forskarrapporter som beskriver denna omfattande inavelsgrad.

Vad Moderaterna och Beckman menar med socioekonomiska konsekvenser är höljt i dunkel. Han har uppenbarligen inte uppfattat att fårnäringen i länet ökat med drygt 71 procent i takt med vargens återetablering, trots att det nästan bara är får som drabbas av rovdjursangrepp.

Vargangrepp på tamdjur förekommer dessvärre i länet, men i snitt mindre än tre årliga angreppstillfällen och huvudsakligen på fårbesättningar utan rovdjursavvisande stängsel. En omfattning som således inte påtagligt påverkat vare sig socioekonomin eller den positiva utvecklingen inom fårnäringen.

Att länsborna och samhället sedan 2001 står för 15,3 miljoner kronor i bidrag till förebyggande åtgärder, främst rovdjursavvisande stängsel, och att kostnaderna för uppkomna skador bara uppgår till knappt 2 miljoner, kan knappast tillskrivas socioekonomiska konsekvenser.

Lars Beckman påstår att Miljöpartiet står för regeringens rovdjurspolitik och att därmed några miljöpartister från Södermalm blir lyckliga. Det om något är bara så generande och barnsligt och bidrar bara till konflikten stad och land och kan bara uppfattas som dålig populistisk valretorik.

Anders Ekholm, vargkramare och miljöpartist

Svar direkt:

Det är viktigt med en balans i rovdjurspolitiken och att olika intressen vägs mot varandra. Det är att ta ansvar för Gävleborg och Sverige på riktigt. Att ensidigt utmåla småföretagare inom jordbrukssektorn, hundägare jägare och förskollärare som okunniga eller mig för den delen som varghatare vinner inte debatten på. Jag som varken är jägare eller hundägare har gått in i den här frågan under förra mandatperioden med att  hitta just en balans. Den rovdjursproposition som togs av Sveriges Riksdag av alliansen under förra mandatperioden väckte respekt i många läger. Tyvärr har nu mp/s regeringen valt att inte följa riksdagens beslut vilket väcker både frustration och ilska hos många – som bor och lever i vargtäta områden. Det hade Anders Ekholm kunnat lyssna till på träffen i Ljusdal som du valde att inte närvara på.

Att miljöpartiet har andra ingångsvärden än att det ska gå och leva på landsbygden i hela Sverige är en fråga för väljarna att utvärdera i valet 2018. Jag noterar att i SCB som kom i veckan har MP 3,3 procent av rösterna i den region som vi tillhör, och det om något är ett tydligt besked från väljarna om vad man anser om MP landsbygdsfientliga politik. Nu är det dock inte enbart MP som ska bära skulden över den landsbygdsfientliga politiken utan det är socialdemokraterna som gemensamt med  mp höjer bensinskatterna fordonsskatterna energiskatterna och som för en rovdjurspolitik som i bästa fall är anpassad för Södermalm i Stockholm – men även i Stockholm/Huddinge har man nu upplevt problem med varg på nära håll, när skolor har fått ställa in utflykter enligt SVT på grund av att lärarna inte vågar ta ansvar för barnen med en varg gående utanför skolgården.

Jag hoppas att vi under 2018 kan föra ett vuxet och moget samtal även om rovdjurspolitiken istället för att påstå saker om varandra som är uppenbart felaktiga.

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborg

Genrebild, varg. Bild: TT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons