Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duscha är ingen gruppaktivitet

Annons

Så här trevligt ser det sällan ut i skolduschar, en miljö som av många svenska elever uppfattas som otrygg.

Det är enormt synd om dagens unga. Utöver att de måste gå på högstadiet, som jag nog faktiskt aldrig hört någon nämna med någon vidare värme, måste de oroa sig för att duschen efter gympan resulterar i bilder och filmer på nätet. Den period i livet under vilken människan är som mest självupptagen och tyvärr inte heller intellektuellt utvecklade nog för att inse konsekvenserna av sitt agerande, ska det gruppduschas.

LÄS OCKSÅ: Hon vill se duschbås på Gävleskolor efter larm om otrygga elever: "Ett jävla svek från vuxenvärlden"

Elever kan inte välja bort gymnastiklektionerna. De är obligatoriska. Vilket innebär att unga människor tvingas in i en situation där de trots detta borde ha valmöjligheter.

Ekot har gjort en undersökning bland landets elever där över 3200 svarade. 60 procent av eleverna svarade att de inte alltid duschar efter gymnastiklektionerna. Några av skälen till detta är tidsnöd, ofräsha duschutrymmen och rädsla att bli filmad.

Rädslan att bli filmad och utlagd på nätet är rimlig. Internet är för alltid. Oavsett om det handlar om hämndporr eller smygfilmning i duschen.

Det svenska samduschandet är dessutom långt ifrån en självklarhet. Colleget jag gick på i USA hade duschdraperier i omklädningsrummen. Det fanns också möjlighet att byta om i avskildhet. Det går att bygga duschbås och omklädningsbås som går att låsa på insidan.

Att springa runt naken med människor man inte känner, eller skall utöva olika intellektuella aktiviteter med eller arbeta tillsammans med, är av mycket rimliga skäl främmande för väldigt många.

Svenska tonåringar, de förväntas däremot omfamna gruppduschandet på grund av ekonomi och yteffektivitet. Detta dessutom i en tid där mobiltelefonerna gjort det hela till en i grunden orimlig företeelse i en samhällsgrupp som kanske mer än någon annan är känd för att ägna sig åt mobbing och trakasserier.

Att välja vem man visar sin nakna kropp för och när man gör det handlar om integritet och om rätten att bestämma över sin kropp och sin privata sfär. Det valet borde med självklarhet även skolelever ha rätt att göra.

Mer läsning

Annons