Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler människor: högre tillväxt

/
  • Såväl LO-ekonomer som bankekonomer förutspår en ökad tillväxt de närmaste åren. Anledningen är den stora flyktinginvandringen till Sverige.

Värt att påminna om är att det går bra för Sverige just nu. Såväl LO-ekonomer som bankekonomer förutspår en ökad tillväxt de närmaste åren. Anledningen? Den stora flyktinginvandringen till Sverige.

Annons

Undergångsprofeterna har fått stort utrymme under den senaste tiden. Enligt deras världsbild blir allt sämre och sämre. Inget fungerar. Vi står inför avgrunden.

Det är inte riktigt sant. Inte alls sant, faktiskt.

Swedbanks ekonomer har i sin senaste prognos försökt att specifikt analysera invandringens effekter för svensk ekonomi. Deras analys är att Sveriges tillväxt ökar med 0,7 procentenheter nästa år och 0,5 procentenheter 2017 – enbart på grund av de ökade flyktingströmmarna.

LO-ekonomerna å sin sida förutspår en samlad tillväxtökning på tre procent per år fram till 2017. Så, ja. Det går bra nu.

Det handlar såklart om att vi får fler människor som konsumerar i landet. Detta samtidigt som inga nya besparingar är aviserade.

När finansminister Magdalena Andersson i förra veckan kallade till pressträff om en tilläggsbudget på grund av flyktingkrisen var budskapet att tillskotten till kommunerna skall till med hjälp av lån, inte besparingar.

Och det är smart. För Sverige ligger bra till, vi har bland de lägsta statsskulderna i OECD, samtidigt som räntenivåerna är rekordlåga. Det är alltså helt rätt tid att låna. Att vi nu finansierar den exceptionella flyktingsituationen med lån i stället för med besparingar leder till att vi samtidigt som vi ökar vår offentliga konsumtion skapar en högre efterfrågan, en högre tillväxt. Och trots att befolkningen växer gör ekonomerna prognosen att arbetslösheten minskar. Vi får nämligen fler människor i arbetsför ålder. Fler människor för att säkra välfärden.

Men. Det finns alltid ett men. För en fortsatt hållbar ekonomi krävs en fungerande integration. Och här fallerar Sverige i dag.

Det tar alldeles för lång tid för en nyanländ att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Det finns vissa högljudda röster i debatten som har sina svar klara på vad som krävs för att mota detta. Det är de tjatiga, återkommande propåerna om lägre löner, svagare arbetsrätt, insatser för att göra det lättare för arbetsgivare att göra sig av med anställda. Det är dock inte hållbara lösningar. Vi skapar inte ett starkt samhälle med hjälp av ett tystat låglöneproletariat.

I stället måste vi bli betydligt bättre på att ta tillvara, och uppgradera kompetensen hos dem som kommer till Sverige. Validering av redan förvärvade kunskaper måste ske snabbare än i dag. Snabbspår för bristyrken som läkare och sjuksköterskor måste ske oftare och på fler ställen än vad som sker i dag. Därutöver krävs sedvanliga utbildningsinsatser. Vi är ett land som byggt vår rikedom på innovationer och effektiviseringar. Det är en väg vi bör fortsätta på

Vi har en utmaning framför oss. En utmaning som vi kommer att klara av. Detta oberoende av vad undergångsprofeterna mässar om.

LÄS ÄVEN: Att tänka längre än näsan räcker

LÄS ÄVEN: Akut läge för socialsekreterarna

LÄS ÄVEN: Lögnen om det öppna Europa

Mer läsning

Annons