Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur en kommentar om Valbo sportcentrum bidrar till IS krigföring

Annons

Terrorismen hotar vår demokrati. Framför allt riskerar den leda till att vi kompromissar med precis de grundläggande värderingar vi vill försvara, de mänskliga rättigheterna, rättssäkerheten och det öppna, toleranta samhället. Efter 11 september initierade Bushadministrationen ett krig mot terrorismen som skulle göra världen tryggare. Invasionen av Irak, kriget i Afghanistan, Guantánamo, den svenska FRA-lagstiftningen, de ökade säkerhetskontrollerna vid flygplatser är några av resultaten av detta krig. Var det ett framgångsrikt krig? Svaret på detta såg vi i Madrid 2004, London 2005, Utöja 2011 och nu, i Paris 2015. Trots interneringar i Gunatánamo av terroristmisstänkta, trots åtgärder som begått våld mot vår integritet, trots krig i Irak, i Afghanistan och elimineringen av Bin Laden har terrorister, militanta islamister och extremhöger, lyckats begå fruktansvärda brott mitt i vår vardag. Absolut trygghet, är omöjligt. Ideologisk och religiös extremism går inte att utplåna. En enda människas vansinne är tillräckligt för att göra stor skada. Men vi kan arbeta för att förebygga radikalisering och rekrytering och vi kan slå söner organisationer som IS för att minimera hotbilder.

Att terrorismen har effekt, syns i Frankrike där det nu råder undantagstillstånd och landets regering tvingas väga risken för att spela IS i händerna med sina aktioner, mot att oskadliggöra organisationen. Det syns också i kommentarerna på Arbetarbladets artikel om att Valbo sportcentrum blir tillfälligt flyktingboende. I det stora, och i det lilla.

Det är med sorg i hjärtat jag läser kommentarer på Facebook som dessa på Arbetarbladets artikel om Valbo sportcentrum:

"Ja vi får väl hoppas att det inte finns några terrorister med i detta gäng som kommer?"

"Flytta på barnens lektioner osv för att Sverige tar åt sig problem som dom inte kan ta hand om !!"

"Nu lär dom väĺl ändå ge sig snart, finns inget Sverige kvar snart."

"Helt förkastligt, Det börjar gå för långt när det tas till såna åtgärder. Sverige har inte kapacitet att ta hand om detta. Stäng gränsen."

"Minst en månad med en stängd hall och sen ska den väl renoveras efter det också... Grattis till att ungdomsidrotten i Valbo förstörs helt å hållet."

"Grattis... ungdomar vill verkligen ha idrott ute i 0 grader och snöblandat regn. Nu får det vara nog. Vakna upp era pappaskallar som kallar sig politiker."

"Ej välkomna!!"

Dessa kommentarer är numera bortplockade av Arbetarbladet, men det gör dem inte oskrivna.

Skulle Gävleborg fly, skulle mottagarländerna ta emot män varav 88 procent inte är högutbildade. Vilket skulle kunna leda till frågeställningar i mottagarländerna kring hur alla dessa män ska kunna sättas i arbete. Detta trots att majoriteten av dessa män hade arbeten i sitt hemland innan de tvingades fly.

Läs också: Gävleborgs män behöver ett kunskapslyft

Skulle Gävleborg fly, skulle mottagarländerna ta emot väljare varav 15,98 procent röstade på Sverigedemokraterna i valet 2014. Det skulle kunna skapa oro bland befolkningarna i mottagarländerna över de värderingar de flyende Gävleborgarna tog med sig över gränsen och vad dessa värderingar skulle kunna resultera i. Detta, trots att 84,02 procent av de som flytt, röstade på andra partier och Sverigedemokrat är något man blir, inte något man föds till.

Gävleborg är dock en del av Sverige. Så Gävleborg behöver inte i nuläget fundera över hur vi skulle tas emot om vi blev tvungna att fly. Sverige, är ett land vars pass är ett av de mest gångbara i världen. Sverige, är ett land som inte varit i krig på över 200 år.

Faktum är att vi lever i ett land med ett så stort välstånd, att människor tycker det är fruktansvärt att barn eventuellt kan tvingas gymnastisera utomhus. För att någon annan, som flytt från krig och extremism, skall få tak över huvudet.

Ni borde skämmas. Och ni borde framför allt inse, att de känslor och de åsikter ni ger uttryck för, tjänar terroristernas syften väl. IS, är en ideologiskt driven organisation med en förvriden tolkning av islam. Att attentaten i Paris riktades mot restauranger, en konsertlokal och fotbollsarena visar oss att IS krig riktar sig mot det som förenar oss som människor och skapar glädje. IS, vill inte se oss förenade. Vad man vill, är att elda på stämningar i Europa och västvärlden som underlättar radikalisering och rekrytering. Irakexperten Hussein al-Taee vid organisationen Crisis Management Initiative säger så här till finska Huvudstadsbladet om hur rekryteringen till IS kan se ut:

"Man närmar sig tonåringar och säger: "Se hur vi blir behandlade här. Ingen brys sig om oss, du är en B-klassens medborgare och kommer aldrig att bli accepterad."

Rasistiska och antimuslimska åsikter kan med andra ord användas av IS för att peka på hur väst förhåller sig till muslimer som del av sin krigföring. Stängda gränser i Europa, styr om flyktingströmmar, men riskerar också bidra till att stärka IS positioner genom att tvinga kvar människor i av dem kontrollerade områden. Den polarisering era kommentarer i anslutning till artikeln om Valbo sportcentrum ger uttryck för, är med andra ord en del av vad IS ville uppnå med attentaten i Paris. Öppenhet, medmänsklighet och tolerans, är vad IS för krig mot. Vill ni visa solidaritet med Frankrike och Paris på riktigt, mer än genom att sätta en fransk flagga på er profilbild på Facebook, bör ni fundera över vilket samhälle ni själva är med om att bygga, vad era åsikter kan resultera i och vems syften de tjänar.

I Gävleborg finns just nu 6000 inskrivna asylsökande. När uppehållstillstånd beviljats, kommer kommunerna bereda bostäder, barnomsorg, svenskundervisning och annat som krävs i mottagandet. För att klara av det mottagande som ligger framför Gävleborgs kommuner, har regeringen skjutit till 11 miljarder, som bland annat innebär att Gävle får 66 miljoner kronor.

Så länge en människa väntar på uppehållstillstånd, är det Migrationsverket som ansvarar för mottagandet och då bland annat för att hitta evakueringsplatser, vilket Gävle nu bistår med i bland annat Valbo sportcentrum.

Läs också: Robert Larsson, länsstyrelsen: "Ingen flyktingkris i Gävleborg än"

Läs också: Gävleborg kan få 430 miljoner kronor i flyktingstöd

Många av de som kommer till Sverige, flyr den typ av våld som även nått Europa, och de flyr IS. Terrorism, syftar till att rycka ifrån människor deras trygghet och vända människor mot varandra. Religiösa extremister, är inte representativa för den religion de tar som gisslan. Oavsett om det handlar om islam eller kristendom. Det är också därför de kallas just extremister. För att de utgör den yttersta kanten av såväl religiösa som politiska rörelser.

Enligt säkerhetspolisen har 286 personer rest från Sverige till konfliktzoner i Syrien och Irak sedan 2012. Runt 40 av dem har dött, runt 125 är kvar och 120 av dem har återvänt till Sverige.

Hotnivån i Sverige ligger sedan 2010 på en förhöjd nivå. Självfallet kan vi inte förhålla oss naiva till de omvärldshändelser som påverkar även vårt land. Men att se alla de 60 miljoner människor som är på flykt i världen just nu, internt i sina hemländer och externt, och de 190 000 av dessa 60 miljoner som i år beräknas komma till Sverige, som potentiella terrorister, är inget annat än vansinne. Ett vansinne som tjänar IS.

De allra flesta av oss, oavsett vilket land vi föds i, oavsett om vi är på flykt, eller är på väg hem för dagen från vårt arbete, är helt vanliga, anständiga människor.

Människor som inte vill något annat än att leva våra liv i fred och frihet, utan rädsla.

Och det är när vi tappar förståelsen för detta, extremismen kan växa.

Mer läsning

Annons