Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internt vald eller personvald

Partierna

Annons

I partierna pågår nu placeringar av kandidater på valsedlar till de tre val som hålls nästa år. De är till kommun, landstingskommun (region) och riksdag. Valkonferens kallas det i vissa partier.

Det är ett led i partiernas interndemokrati att placera kandidaterna i rangordning på valsedlar. Det gäller då att ta ställning till en rad faktorer, som kompetens, erfarenhet, ålder, kön, geografisk hemvist, yrke och en rad till.

Ytterligare en faktor, som partierna för övrigt ogärna talar öppet om, är vilken inriktning i partiet i form av falang, flygel eller gruppering, som en person tillhör. Det kan vara på vänsterhögerskalan, men även i annat hänseende.

Ett ställ med valsedlar. Personer i Ursvik, Sundbyberg, röstar i sin valkrets i riksdags- och lokalvalet 2014. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Varje parti har flyglar. De är vanligen efter dimensionen vänster och höger, men även andra. Slutligen finns rena personfaktorer.

Det blir totalt ett tiotal faktorer som ska vägas in, och vägas mot varandra. Det orsakar förstås motsättningar och rivalitet inom varje parti, även om en enad fasad uppvisas utåt.

För partierna är denna placering på plats ett och nedåt på de olika valsedlarna viktiga. Kanske för att det har varit så i över 100 år.

Sedan ett par årtionden har vi personval. De gör att en kandidat som placerats lågt på en valsedel kan kryssas upp till översta platsen, eller nära den, och bli vald. Det sker med partiets väljares stöd.

Men sedan ett par årtionden har vi personval. De gör att en kandidat som placerats lågt på en valsedel kan kryssas upp till översta platsen, eller nära den, och bli vald. Det sker med partiets väljares stöd.

Väljarna kan alltså ha annan åsikt om vem som ska representera dem jämfört med vad partiets medlemmar och ombud i den partiinterna processen har.

Det finns exempel på att ett parti, i interndemokratins namn, beslutat att inte placera en viss kandidat på en valsedel. Detta eftersom personen skulle kunna få så många personröster att denne skulle bli den som blev vald, och en kandidat som partiets aktiva hellre vill se vald därmed inte blev vald.

Man kan fråga sig vad som är mest demokratiskt. Är det att partiets medlemmar, som är några få procent av de som röstar på partiet, avgör vem som blir vald genom rangordning på valsedeln? Eller är det att partiets väljare gör det, genom personvalskryss?

Mer läsning

Annons