Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan du lita på dig själv?

Annons

Försvarsberedningen presenterade dagarna före jul en delrapport i vilken man föreslog att svensken skall kunna förväntas klara sig i en vecka på egen hand. I dagsläget är det alldeles för få svenskar som skulle göra det. Enligt en enkät från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kunde exempelvis bara 4 av 10 komma på några krisförberedande åtgärder. Det är inte ett tecken på att svensken skulle klara sig särskilt väl om det värsta händer ens under kortare tid än en vecka.

Svenskens beredskap är svag. Det riskerar bli ett problem i en eventuell krissituation där den enskilde förväntas kunna förlita sig på sig själv och den egna förmågan. Foto: Drago Prvulovic/TT

Enligt delrapporten från försvarsberedningen har totalförsvaret varit eftersatt de senaste 20 åren. Det vet vi dock redan, antalet medborgare har exempel vuxit, men inte antalet skyddsrum, så idag finns bara skyddsrum för runt 7 miljoner människor, trots att vi är över 10 miljoner invånare nu.

På en rad områden är den svenska förmågan svag. Det handlar bland annat om sjukvårdens förmåga att ställa om, invånarna egen beredskap, tillgången på mat, vaccin men också att vårt elberoende samhälle i allmänhet är känsligt för störningar, vilket gör oss sårbara. Det i sig är för övrigt ett argument för en grön omställning där ständigt tillgängliga energikällor som vind och sol borde blir mer bärande för vår energiförsörjning.

Individens beredskap är direkt avgörande för både den egna överlevnaden och för samhällets motståndskraft och försvarsförmåga. Stora delar av de problem som finns kan den enskilde svensken inte göra mer åt än att ställa krav på folkvalda politiker att agera. Men den egna beredskapen kan faktiskt alla svenskar påverka. När krisen kommer måste du kunna lita på dig själv. Inte stat, inte kommun, inte banker, inte myndigheter, dig själv.

Kan du det? Har du vad du behöver i ditt hem för att klara av ett längre strömavbrott exempelvis? Har du god källkritisk förmåga och kan skilja propaganda från fakta?

Om svaret på dessa frågor är nej, är det dags att göra något åt saken.

Mer läsning

Annons