Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Luften är fri"

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S)

De skriker sig blå. Tar i från tårna. Men det är väldigt svårt att ta dem på allvar. Storbankerna.

När regeringen och Vänsterpartiet gjorde gemensam sak och för ett par veckor sedan föreslog höjd resolutionsavgift för de svenska bankerna var kritiken från bankhåll hård. Riktigt hård. Nordeas vd Caspar von Koskull var enligt Svenska Dagbladet "rasande". Det gick så långt att Koskull hotade med att Nordea skulle flytta verksamheten utomlands om avgiftshöjningen blir verklighet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) svarade under tisdagen på von Koskulls hot: "Luften är fri. Vi har yttrandefrihet och alla får uttrycka sig som de vill". Hon fortsatte: "Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch."

Och det här är så befriande. Så rätt.

Nordeas vd Casper von Koskull.

Anledningen till förslaget om en höjd resolutionsavgift, vilket är en avgift för kreditinstitut, och som har till uppgift att fylla en reserv för att garantera att inte skattebetalarna ska behöva stå för notan vid en eventuell bankkrasch, är att planerna på en bankskatt skrotats. Bakgrunden till såväl planerna på en bankskatt som resolutionsreserven går tillbaks till 1990-talskrisen då skattebetalarna fick köpa ut krisande banker. Kostnaden för det beräknas till 65 miljarder kronor.

Så att Magdalena Andersson nu är tydlig med att risken för att skattebetalarna åter ska behöva stå med notan blir mindre om nu Nordea väljer att flytta utomlands är mycket bra. Det är viktigt att väljarna förstår bakgrunden, och det är viktigt att bankerna förstår allvaret.

Vi har levt i åratal med att finansministrar, inte minst Moderaternas Anders Borg, som gång på gång på gång hotat bankerna med höjda avgifter om de inte säkerställer en godtagbar reserv som garanti för att inte skattebetalarna ska behöva stå för notan vid en bankkrasch, men inget har hänt. Det har varit som att ropa på vargen. Bankerna bryr sig inte längre. Samtidigt gör bankerna miljardvinster. Bara under förra året gjorde de fyra storbankerna över 80 miljarder i vinst efter skatt. Av detta delas i snitt tre fjärdedelar ut till aktieägarna.

Nordeas huvudkontor på Hamngatan i Stockholm.

Att just Nordea skriker sig mörkblå av raseri har att göra med att banken flyttar alla sina filialer till Sverige, något som innebär att deras avgiftshöjning blir betydligt högre än de övriga storbankernas. Samtidigt innebär det att svenska skattebetalare är de som får stå för risken och insättningsgarantin även för Nordeas danska och finska kunder, om banken skulle hamna i ekonomisk nöd.

Så Magdalena Andersson har helt rätt. Om Nordea istället väljer att flytta sitt huvudkontor utomlands skulle det märkbart minska risken för svenska skattebetalare. Nordeas vd Caspar von Koskull kan skrika hur högt han vill, det är ändå svårt att ta honom och hans kollegor på särskilt stort allvar. Däremot bör storbankerna ta finansministern på allvar. Vi måste sluta ropa på vargen. Den här gången måste det vara på riktigt.

Mer läsning

Annons